Hot News
Sancţiunile nu anunţă nimic bun pentru relațiile bilaterale Rusia – SUA
15/08
Presa rusă despre România: Bucureştiul vrea ca arestările să continue
15/08

Ce primeşte Rusia din delimitarea Mării Caspice  

În ziua în care mulţi în Rusia îl ceartă pe Trump pentru noile sancţiuni, există un motiv de a-i mulţumi preşedintelui SUA. Graţie lui se poate rezolva o dispută pe care Rusia şi vecinii ei la Marea Caspică o au de mai bine de 20 de ani.

Vladimir Putin şi colegii lui din Iran, Azerbaidjan şi Turkmenistan se vor întâlni, la invitaţia lui Nursultan Nazarbaev, în oraşul kazah Aktau, pe malul Mării Caspice. Summitul ar putea marca un punct de cotitură – după 22 de ani de discuţii ar trebui, în sfârşit, semnată Convenţia privind statului legal al Mării Caspice.

Dacă interesele Rusiei în această chestiune sunt evidente, surpriza a venit din partea Iranului. Refuzul Teheranului de a împărţi cu Azerbaidjanul vecin un important zăcământ de petrol a fost, se poate spune, unul dintre marile obstacole în rezolvarea problemei caspice. Acum însă, preşedintele Hassan Rouhani este gata să-şi depună semnătura pe document. Schimbarea de atitudine vine la căteva luni după ce, în mai, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a denunţat acordul nuclear cu Iranul, convenit la nivel internaţional, şi a reintrodus sancţiunile suspendate anterior.

„Dacă se va întâmpla ceva la acest summit, unul dintre motivele progresului obţinut îl constituie, desigur, sancţiunile americane împotriva Iranului”, a comentat analistul Aleksei Malaşenko, colaborator ştiinţific al Institutului de studii „Dialogul civilizaţiilor ”. „Iranienii au nevoie de alte venituri, nu le mai convine un nesfărşit dialog în contradictoriu cu Azerbaidjan şi Turkmenistan în legătură cu Marea Caspică”, a apreciat interlocutorul publicaţiei Vzgliad.

„Pe scurt, această convenţie reprezintă documentul fundamental care reglementează 60%-70% din toate problemele existente în bazinul Mării Caspice. Este suficient pentru a demara exploatarea zăcămintelor, pentru a atrage investiţii şi pentru a orienta economia spre resursele acestei mări. Fără aşa ceva, nimeni nu  a avut dreptul de a porni lucrările în mod unilateral, pentru că i-ar fi deranjat pe vecini”, a explicat, la rândul său, directorul Centrului pentru Iranul modern, Radjab Safarov.

În acelaşi timp, noul statut al Mării Caspice presupune un moment esenţial pentru Rusia – el garantează că în aceste ape nu vor exista forţe armate ale ţărilor neriverane. Care este acest statut? „S-a mers pe o variantă originală. Marea Caspică nu este nici mare, nici lac. Va dispune de un statut special”, a precizat vice-ministrul rus de externe, Grigori Karasin, citat de Kommersant. În plus, convenţia stipulează ca fundul şi apele Mării Caspice să fie împărţite în mod diferit. În ceea ce priveşte „apele proprii”, ele se vor împărţi în ape teritoriale, zone de pescuit şi „un spaţiu comun”, unde vor putea acţiona marinele militare ale ţărilor riverane.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2931373