Hot News
Milioane se întorc în Siria, America dezorientată
12/08
A fost semnată Convenţia privind statutul de drept al Mării Caspice
13/08

Zaharova a cerut Occidentului să răspundă pentru consecințele bombardării Iugoslaviei

Martie 1999. Podul din Belgrad distrus de avioanele NATO/ Asemenea imagini demonstrează cel mai bine ”caracterul defensiv” al Alianței Nord-Atlantice/ Foto: TASS

Țările occidentale care sunt îngrijorate în mod activ de situația umanitară din Siria și caută urme ale folosirii armelor chimice nu au răspuns încă pentru consecințele atacurilor aeriene ale NATO împotriva Serbiei cu utilizarea uraniului sărăcit, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus Maria Zaharova în timpul vizitei sale la Belgrad.

Duminică, ea s-a întâlnit cu prim-vicepremierul și ministrul de externe Ivica Dacici la cafeneaua hotelului ”Moscova” din centrul Belgradului.

„Este frumos că țările occidentale sunt atât de preocupate de situația umanitară din Orientul Mijlociu, dar există consecințe umanitare în Europa, iar în cazul în care Occidentul vorbește despre asta, trebuie, probabil, în primul rând, să vedem ce s-a întâmplat pe continentul european, ce fapte au comis țările occidentale aici ca să răspundă, într-adevăr, pentru acțiunile lor „, a subliniat Maria Zaharova.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a declarat că cetățenii Serbiei ar trebui și ei să primească o compensație pentru consecințele bombardamentelor NATO în 1999 cu utilizarea uraniului sărăcit, pentru că asemenea compensații le primesc deja militarii Alianței Nord-Atlantice care au participat la aceste raiduri.

La mijlocul lunii mai, Skupșcina (Parlamentul) Serbiei a aprobat componența comisiei care are ca scop constatarea consecințelor bombardamentelor NATO pentru populația țării. Anterior, președintele Alexandr Vučić a declarat că utilizarea rachetelor cu uraniu sărăcit de către aviația NATO a cauzat creșterea numărului de îmbolnăviri de cancer din țară. Este de așteptat ca materialele colectate de comisie să constituie baza procesului judiciar împotriva țărilor participante la bombardamentele asupra Serbiei.

Loviturile aeriene ale NATO au avut loc în perioada 24 martie – 10 iunie 1999. Potrivit autorităților din Serbia, în timpul bombardamentelor au fost ucise aproximativ 2.500 de persoane, inclusiv 89 de copii. 12.000 de persoane au fost rănite. Daunele materiale, potrivit diverselor surse, sunt estimate între 30 și 100 de miliarde de dolari.

Operațiunea militară a fost efectuată fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU și pe baza afirmațiilor țărilor occidentale precum că autoritățile Republicii Unionale Iugoslavia ar fi efectuat epurările etnice în autonomia Kosovo și ar fi provocat o catastrofă umanitară acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939872