Hot News
Zaharova a cerut Occidentului să răspundă pentru consecințele bombardării Iugoslaviei
13/08
Concernul ”Almaz-Antei”, printre primii 10 producători mondiali de armament
14/08

A fost semnată Convenţia privind statutul de drept al Mării Caspice

Cele cinci ţări riveranel Mării Caspice au semnat, duminică, la Aktau, Convenţia privind statutul Mării Caspice – document istoric pentru regiune şi la care s-a lucrat mai bine de două decenii, scrie presa rusă.

În cadrul unei ceremonii festive, pe textul Convenţiei şi-au depus semnăturile preşedinţii Rusiei, Vladimir Putin, al Azerbaidjanului, Ilham Aliev, al Turkemnistanului, Gurbagula Berdîmuhamedov, al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev şi al Iranului, Hasan Rouhani.

În discurtul său, preşedintele Putin a calificat summitul caspic drept un eveniment epocal, documentul convenit şi semnat interzicând prezenţa în Marea Caspică a puterilor neriverane. Convenţia „cimentează dreptul nostru exclusiv şi responsabilitatea statelor noastre pentru soarta Mării Caspice, stipulează reguli clare pentru ulizarea ei colectivă”, a lansat liderul de la Kremlin.

El a subliniat, de asemenea, că documentul a fost elaborat pe bază de consens. „Este deosebit de important faptul că această Convenţie reglementează chestiunile care vizează limitările necesare, regimul de navigaţie şi pescuit, consfinţeşte cooperarea politică şi miltiară a ţărilor semnatare în scopuri strict paşnice şi neprezenţa pe mare a forteţor militare ale unor puteri care nu fac parte din această regiune”, a detaliat Putin.

Potrivit Convenţiei, cea mai mare parte a suprafeţei luciului de apă rămâne în folosinţă comună, iar fundul şi bogăţiile subterane vor fi împărţite între ţări. „Navigaţia, pescuitul, cercetările ştiinţifice şi realizarea de conducte de transport se vor efectua după reguli convenite de părţi. Iar la îndeplinirea unor ample proiecte maritime va fi respectat factorul ecologic”, a dezvăluit din detaliile Convenţiei biroul de presă al preşedintelui rus.

Documentul subliniază în mod deosebit „inadmisibilitatea prezenţei în Caspica a forţelor militare aparţinând unor state care nu fac parte din regiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939805