Hot News
Putin merge la summitul Mării Caspice
09/08
La casa de vacanță, cu trenul gratuit
11/08

Cum ar putea să răspundă Rusia la sancţiunile americane

Foto: RIA Novosti

Statele Unite au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, dar cum ar putea răspunde Moscova? În primul rând ar putea fi vorba de sistarea livrărilor de motoare RD-180, folosite de americani pentru prima treaptă a rachetelor Atlas-5.

E adevărat, necesarul SUA nu este foarte mare, Rusia angajându-se să exporte până în 2020, conform contractelor încheiate, şase asemenea sisteme. În plus, cu siguranţă Congresul SUA va aloca fonduri suplimentare pentru rezolvarea situaţiei.

Un efect mai important l-ar putea avea rezilierea acordului cu SUA privind furnizarea de titan, folosit la avioanele civile. Potrivit corporaţiei VSMPO-Avisma, întreprinderea asigură până la 35% din necesarul Boeing, care realizează nu numai avioane civile, dar şi militare. Titanul rusesc se foloseşte la motoarele Pratt&Whitney, GE Aviation, la compresoarele Honeywell.

Teoretic, ruperea acestor verigi industriale ar ptuea constitui cea mai dură lovitură asupra economiei SUA, iar daunele provocate aviaţiei civile mondiale ar putea fi uriaşe, scrie Gazeta.ru. Enorm de mult, mai precis incalculabil de mult va avea de suferit însă şi corporaţia menţionată mai sus, pentru că nu mai există în lume altă piaţă similară celei americane pentru titan.

De asemenea, Rusia ar putea întrerupe colaborarea cu SUA în privinţa Staţiei Spaţiale Internaţionale, ceea ce va însemna că astronauţii americani nu vor mai putea zbura cu rachetele ruse Soiuz. Deocamdată, ei nu dispun de alt mijloc de transport. În acelaşi timp, există posibilitatea suspendării totale a cooperării, cu desprinderea segmentului rus al laboratorului spaţial şi funcţionarea lui independentă. Roskosmos are în vedere un astfel de plan, dar aplicabil după 2024.

Altă măsură restrictivă – încetarea exporturilor de uraniu, care asigură pană la 20% din necesarul centralelor nucleare americane. Într-adevăr, în acest caz s-ar crea un deficit de carburant, dar vor avea de suferit inclusiv combinatele rusești de îmbogăţire a uraniului. Şi, continuă Gazeta.ru, nu trebuie uitat faptul că limitarea livrărilor de uraniu rusesc este visul senatorilor americani. În ultimă instanţă, el poate fi înlocuit cu cel din Uzbekistan sau Kazahstan, dar şi dintr-o serie de ţări europene.

Foto: RIA Novosti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940244