Categories: Comentarii

Poliakov: Trump a amenințat Rusia cu cel de-al treilea război mondial

În lume miroase din ce în ce mai clar a un mare război. Mulți experți sunt de acord că următorul masacru global va începe în Orientul Mijlociu, unde se ciocnesc interesele multor jucători influenți, în special, ale Rusiei și ale Statelor Unite. Iar dacă Washingtonul se sprijină în regiune pe Israel și Arabia Saudită, Moscova construiește alianțe cu Iranul, cu care are interese comune în Siria.

Președintele american Donald Trump, care amenință periodic Republica Islamică, este capabil să aprindă focul celui de-al treilea război mondial. Având în vedere relația strânsă dintre Moscova și Teheran, nu există nicio îndoială că retorica nemiloasă a liderului american se adresează, de asemenea, Rusiei, constată Ivan Poliakov într-un comentariu publicat de Dni.ru.

Despre conflictul care se va declanșa între SUA și Iran, în ultimele zile media americană influentă vorbește neîncetat. De exemplu, canalul de televiziune ABC News, citând  surse sus puse, a declarat că atacul asupra Republicii Islamice va începe chiar în această lună.

În același timp, americanii nu intenționează să acționeze singuri. Se pare că înterpretarea acestui ”cântec” va fi însoțit, în calitate de „dansatori”, de Australia și Marea Britanie. Cea dintâi va avea sarcina de a identifica obiectivele în Iran, cea de-a două, sarcina de a găsi obiecte ale programului nuclear iranian.

Teheranul a pregătit deja un plan de acțiune în caz de agresiune. Iranienii amenință să blocheze tranzitul de petrol prin Strâmtoarea Hormuz, prin care trece aproximativ 20-30% din volumul total al aurului negru pe piața mondială. Acesta ar fi un șoc grav pentru economia globală.

După toate aparențele, situația este într-adevăr ca una de înainte de război. În orice caz, o altă companie influentă de televiziune americană, CNN, informează despre exercițiile Corpului de Gărzi Revoluției Islamice din Golful Persic, de elită. Scopul „gardienilor” este de a închide cât mai rapid Strâmtoarea Hormuz, demonstrând Occidentului determinarea Teheranului.

Intențiile Iranului față de SUA și aliați nu mai este demult niciun secret. „Noi monitorizăm îndeaproape aceste exerciții, și vom continua să lucrăm împreună cu partenerii noștri pentru a asigura libertatea de navigație și a fluxurilor comerciale în apele internaționale“, a declarat reprezentantul Comandamentului Central al SUA, căpitanul William Urban.

Liderul american însuși toarnă gaz în foc, răspândind amenințări într-o manieră excentrică, caracteristică lui. În aceste zile el a scris pe Twitter că, dacă Iranul nu-și va schimba politica, va „suferi consecințe”. Ca răspuns, liderul Republicii Islamice a chemat șeful Casei Albe „să nu se joace cu focul”.

Un conflictul probabil din Orientul Mijlociu nu se limitează exclusiv la relațiile dintre SUA și Iran. Dacă Washingtonul va pierde resturile rațiunii și va decide totuși să lovească Iranul, Rusia, cu un grad ridicat de probabilitate, va fi implicată și ea în război.

Moscova și Teheranul colaborează îndeaproape deja de mai mulți ani în Orientul Mijlociu. Ambele țări au interese comune în Siria și Irak, ceea ce le face, de fapt, aliați. În primul rând, aceasta este o luptă împotriva radicalilor islamici, în plus, Teheran și Moscova vizează eliminarea contingentelor militare americane din Siria de nord și sud-est.

În prezent, o alianță cu Iranul, evident, reprezintă un avantaj pentru Rusia, ceea ce îi permite nu numai finalizarea lichidării grupurilor teroriste rămase, dar și o ajută să facă presiuni asupra americanilor și să-i forțeze să se retragă din Siria. A distruge relațiile strânse cu Teheranul, bazându-se pe probabilitatea ipotetică de îmbunătățire a relațiilor cu Statele Unite și de abolirea unei părți din sancțiuni, nu ar fi în avantajul Moscovei la ora actuală.

Și dacă este așa, ambele țări se află în Orientul Mijlociu într-un singur ham, iar înrăutățirea situației în jurul uneia dintre ele va afecta, respectiv, poziția celeilalte în consecință. În cazul nostru, o lovitură SUA și aliaților săi împotriva Teheranului ar duce la o slăbire a influenței Moscovei în regiune și ar pune în pericol toate dividendele politice pe care ea le-a primit de la intervenția sa în război din Siria de partea lui Assad.

Este puțin probabil ca Trump, care amenință Teheranul, să aibă în minte exclusiv Republica Islamică. Mesajul șefului Casei Albe este adresat și Rusiei, îndemnând-o ori să renunțe la cooperarea cu Iranul, ori să încerce pe ea consecințele deteriorării puternice ale relațiilor americano-iraniene.

Renunțarea Rusiei la susținerea Republicii Islamice va duce la pierderea principalului său aliat în regiune. Aceasta este și scopul amenințărilor lui Trump – distrugerea alianței celor două state care s-a dovedit a fi destul de productivă. Ce fel de acțiune în această situație extrem de dificilă va alege Moscova, vom vedea în curând.

Ivan Poliakov

 

owner

Recent Posts

Răspunsul nostru nu este pentru Chamberlain*

Reprezentanta oficială a MAE rus, Maria ZAHAROVA și consilierul principal al departamentului de informație și…

8 ore ago

Putin: Plan de acțiuni în cazul în care Occidentul aprobă atacuri asupra Rusiei

Rusia demonstrează Occidentului care se gândește cum să ajute mai departe Ucraina, că este pregătită…

16 ore ago

Minus unu, minus doi….

Deci, prin decret special al președintelui Ucrainei, a fost demis din funcția sa de comandant…

17 ore ago

Volodin: Acțiunile Parlamentului European duc la un război nuclear global

Apelul adresat de Parlamentul European țărilor UE de a permite Kievului să atace teritoriul Federației…

19 ore ago

Putin: Trebuie acoperit întreg necesarul de drone al armatei

Rusia trebuie să acopere la capacitate maximă necesarul de aparate de zbor fără pilot al…

19 ore ago

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

2 zile ago

This website uses cookies.