Hot News
Cercetător rus, suspectat că a transmis NATO date despre Kinjal
04/08
Poliakov: Trump a amenințat Rusia cu cel de-al treilea război mondial
05/08

De ce se pot înăspri sancţiunile împotriva Rusiei

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus/ Foto: RIA Novosti

Washingtonul ar putea înăspri sancţiunile împotriva Rusiei din cauza conjuncturii politice interne din SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova.

Potrivit spuselor sale, problema înăspririi sancţiunilor antiruse apare regulat în SUA, „dar nimic nu este fundamentat pe fapte, fiind determinat de contextul politic”, relatează agenţiile de presă. Zaharova a apreciat că este vorba despre „o tendinţă generală”. Moscova va comenta paşii concreţi ai Washingtonului pornind de la situaţiile care vor apărea.

Noul pachet de sancţiuni a fost prezentat, sub forma unui proiect de lege intitulat „Act de apărare a securităţii SUA de agresiunea Kremlinului”, de şase senatori americani, trei democraţi şi trei republicani, fiind definit drept „cel mai aspru” dintre toate adoptate până acum.

Autorii documentului propun, printre altele, sancţionarea tuturor tranzacţiilor care au legătură cu investiţii în proiecte energetice ruse sau în obligaţiuni de stat ale Rusiei. „Adoptarea unui asemenea proiect de lege nu este ceva automat”, a comentat pentru Moskovski komsomoleţ analistul Vladimir Vasiliev, de la Institutul pentru SUA şi Canada.

În opinia lui, „senatorii americani încearcă prin copy-paste să scoată o nouă ediţie a legii din 2 august 2017 („Act privind contracararea opozanţilor Americii prin intermediul sancţiunilor”). Ideea e aceeaşi: a fost o întâlnire la Hamburg, a venit reacţia Congresului. Acum la fel, a fost întâlnirea de la Helsinki, o reacţie similară. Se mizează pe faptul că unele chestiuni se adoptă pe căi deja bătătorite. Dar există dubii că până în noiembrie Congresul va găsi posibilitatea să se ocupe de acest proiect de lege. Acum, Congresul este ocupat în special de buget, iar SUA sunt din nou ameninţate de o criză bugetară. America ar putea intra în luna octombrie 2018 fără un buget aprobat pentru 2019. În plus, în august, Congresul pleacă, într-o oarecare măsură, în vacanţă”, a apreciat analistul rus.

„Şi încă un aspect foarte important: a fost anunţată doar ideea acestui proiect de lege. În orice caz, în momentul de faţă la el încă se lucrează, se definitivează. Pe de altă parte, nu este vorba doar de o simplă înăsprire a sancţiunilor. De fapt, este un fel de declaraţie de război economic. Nu este chiar o lege a sancţiunilor”, a insistat Vasiliev.

„S-a afirmat că în ultimii patru ani, nici unul dintre pachetele de sancţiuni aprobate nu a funcţionat din punctul de vedere al schimbării cursului de politică externă a Rusiei”, a continuat expertul. „În primul rând: Moscova trebuie să îşi schimbe politica în privinţa Ucrainei. După toate probabilităţile, se are în vederea renunţarea la oricărei susţineri a Donbasului şi retrocedarea Crimeei. Al doilea moment: retragerea din Siria. Trei: neamestec în alegerile americane. Nu este doar o chestiune tehnică: Rusia trebuie să renunţe să se mai amestece. NU! Este vorba de un fel de căinţă din partea autorităţilor ruse că s-au amestecat în aceste alegeri, şi de aceea îşi cer iertare, etc. În sfârşit, se poate spune că această lege nu este îndreptată doar împotriva economiei. Aşa cum s-a declarat sunt sancţiuni împotriva conducerii superioare politice a statului rus, începând cu şeful statului”, a subliniat analistul pentru MK.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940173