Hot News
Jirinovski propune titulatura de „Funcţionar emerit”
04/08
De ce se pot înăspri sancţiunile împotriva Rusiei
04/08

Cercetător rus, suspectat că a transmis NATO date despre Kinjal

Suspectat de înaltă trădare, angajatul Institutului central de cercetări ştiinţifice în domeniul construcţiilor de maşini (ŢNII), Viktor Kudriavţev, este acuzat că a transmis serviciilor speciale ale NATO informaţii tehnice serete privind utilizarea tehnologiilor supersonice în construcţia sistemelor de rachetă Avangard şi Kinjal, scrie presa rusă.

Astfel, cotidianul Kommersant scrie, citând surse, că, în opinia contraspionajului, corespondenţa ştiinţifică susţinută de Kudriavţev cu institutul belgian de hidrodinamică a fost doar o acoperire pentru transmiterea de date secrete serviciilor speciale ale ţărilor NATO, inclusiv SUA.

Ziarul notează, printre altele, că omul de ştiinţă coordona tematică „hipersonică” atât pentru ŢNII, cât şi pentru concerul Almaz-Antei şi Corporaţia pentru tehnologii cosmice şi de rachete. Informaţia necesară ar fi obţinut-o de la diferiţi specialişti care lucrau la elementele componente ale motorului şi carburantului pentru rachete hipersonice.

Interlocutorul publicaţiei Kommersant subliniază că omul de ştiinţă în vârstă de 74 de ani se bucura de atâta autoritate printre colegi, astfel încât nimeni nu s-a gândit să pună la îndoială bunele intenţii ale acestuia când se interesa despre anumite chestiuni.

Avocatul lui Kudriavţev, Evgheni Smirnov, spune că specialistul se consideră nevinovat şi nu discută cu anchetatorii. Potrivit apărătorului, omul de ştiinţă nu mai avea acces la date secrete de mai bine de 20 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940208