Hot News
Datoriile ruşilor la bănci cresc de două mai repede decât salariile
03/08
Serghei Lavrov, amuzat de concluzia senatorilor americani
03/08

400.000 de companii funcţionează fără angajaţi

Conform datelor publicate de Serviciul federal pentru impozite (FNS), 15% dintre companiile ruse nu dispun de nici un angajat, iar în 50% dintre firme muncesc 1-2 oameni. Cotidianul RBK a descoperit, de asemenea, două companii prea puţin cunoscute, dar care numără peste 600 de salariaţi.

Informaţiile publicate de Fiscul rus oferă posibilitatea de a înţelege câte companii „pustii” sunt în Rusia – întreprinderi unde nu există lucrători. Din totalul celor 2,5 milioane de companii care se regăsesc pe listele FNS-ului, 381.000 nu au lucrători.

În 41,5% din totalul organizaţiilor ale căror date au fost dezvăluite de Fisc, media de angajare este egală cu o persoană. În 10% lucrează câte doi oameni, în 13,7% între 3 şi 7 persoane. În mai puţin de 20% dintre întreprinderile de pe listă, numărul salariaţilor nu trece de cinci.

Este vorba de angajaţi permanenţi, în condiţiile în care o parte importantă dintre companiile din Rusia operează angajări pe bază de acorduri şi înţelegeri, de aceea o astfel de situaţie nu trebuie să mire pe nimeni, consideră Vladimir Salînikov, de la Centrul de analiză şi prognoze pe termen scurt.

„Într-adevăr, avem înregistrat un număr imens de întreprinderi mici, dar nu ele determină situaţia din economie. Sunt microfirme sau companii mici, înfiinţate la un moment dat şi care, acum, poate nici nu mai au activitate. La noi, numai primele 100 de mari companii realizează aproape un sfert din PIB. Şi întotdeauna, în orice domeniu sunt numeroase mici companii, a căror contribuţie este, practic, infimă”, a completat expertul.

Cea mai mare dintre companiile incluse pe lista FNS (nu sunt trecute întreprinderile considerate strategice) este Ekspress, unde lucrează 697.500 de oameni. Potrivit datelor agenţiei SPARK Interfax, compania este înregistrată în localitatea Balaşiha şi ofera servicii de telefonie mobilă, comercializează aparatură de telecomunicaţii, tehnică audio şi video, electrocasnice, etc. Locul secund după numărul de salariaţi este ocupat de Gorillasmart, înregistrată în satul Kacelino din Tatarstan. Ea figurează cu 638.900 de salariaţi şi are ca domeniu de activitate crearea de baze de date şi aparatură computerizată.

RBK remarcă, în context, că aceste două întreprinderi nu au pagini de internet. Spre comparaţie: grupul Gazprom număra, la sfârşitul anului trecut, 469.600 de angajaţi, iar Lukoil – peste 100.000. Rosteh figura, la aceeaşi dată, cu 512 salariaţi, Rosneft cu 392.100, iar Sberbank, cu 310.200.

Culmea este că directorul Ekspress, Dmitri Krasulnikov s-a arătat peste măsură de surprins de informaţiile publicate de FNS. „E o greşeală cu siguranţă. Eu sunt singurul care lucrez în companie. O sa aflu imediat despre ce este vorba. Îl sunt pe contabil”, a spus el. „Organizaţia nu are activitate. Statistica este greşită”, a anunţat, la rândul lui, directorul general al Gorillasmart, Rişat Zakirov.

Contactat de RBK, serviciul de presă al FNS a subliniat că pe site au fost publicate informaţiile furnizate chiar de organizaţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940299