Hot News
Un retailer rus vrea să deschidă magazine în România şi Polonia
02/08
Lavrov şi Pompeo nu se vor întâlni în Singapore
02/08

Dublura secretă a preşedintelui Putin

În ce constă „planul de bătaie” al preşedintelui Vladimir Putin pentru ultimul său mandat de şase ani? În ce straie intenţionează şeful statului să predea ţara succesorului său?

A-l întreba aşa ceva Putin este absolut inutil în momentul de faţă. După cum el însuşi amintea la recenta conferinţă de presă comună cu Donald Trump, a „lucrat în serviciile de spionaj”. Cu toate acestea, chiar şi cel mai iscusit şi talentat agent în fololiul prezidenţial nu poate să nu lase „urme”, iar una dintre ele s-a creat în momentul în care, la 7 mai 2018,  s-a aflat despre iminenta numire în funcţia de ministru de finanţe a lui Anton Siluanov, tot el şi vicepremier, scrie cotidianul Moskovski komsomoleţ (MK).

Dintre cele 11 personalităţi care au condus această intituţie începând in vara anului 1990, Siluanov ocupă poziţia a doua ca durată a mandatului, după fostul său mentor şi protector, Aleksei Kudrin. Preferând să stea în umbră şi deloc interesat de cota sa de popularite, Siluanov ascunde, sub imaginea unor om tern şi moroconos, o personalitate puternică, cu un set de principii ideologice bine selectate. Analizându-le, putem înţelege care sunt obiectivele lui Putin pentru anii următori, crede MK.

Cine este Anton Siluanov? În primul rând, un meloman incurabil şi un mare iubitor de jazz, posesor al unei impresionante colecţii de melodii. În plus, primvicepremierul rus dispune de câteva motociclete, fiind un împătimit adept al acestui mijloc de deplasare. La birou însă, Siluanov este, potrivit relatărilor colegilor săi, „este un introvertit, care nu lasă pe nimeni să pătrundă în lumea lui interioară şi care trăieşte numai prin muncă. Are ceva din imaginea tipică de comisar stalinist”.

În altă ordine de idei, prin convingerile sale ideologice, Siluanov este un liberal-monetarist absolut, un adversar înrăit al deficitului bugetar şi un susţinător al inflaţiei scăzute. „Tot ceea ce se întâmplă în Rusia, Siluanov priveşte prin prisma bugetului” şi dispune de „un sentiment social” foarte confuz. Iar pentru un ministru de finanţe competent, o astfel de calitate este aproape obligatorie, estimează autorul articolului din MK.

În virtutea specificului funcţiei, un ministru de finanţe este un funcţionar care posedă o putere uriaşă. Misiunea celorlalţi minişti este de a obţine o felie cât mai mare din buget. Misiunea ministrului de finanţe este de a ţine mâna pe „robinet”, de „a-i alunga cu nuieluşa pe doritorii prea agresivi să intre în banii ţării”.

„De ce i-a încredinţat Putin lui Siluanov o construcţie managerială atât de importantă? Pentru că alt vicepremier nu mai există în guvern, iar omul de deasupra, premierul Dmitri Medvedev, este mult prea preocuat de propria imagine şi de aspectele reprezentantive ale responsabilităţilor sale. Eu cred că, din punctul de vedere al preşedintelui, Siluanov, adică şeful real al guvernului rus, răspunde cel mai bine acestei etape de dezvoltare a Rusiei. O etapă care a început după includerea în componenţa statului a Crimeei, în 2014 şi care nu se ştie când se va încheia”, concluzionează Mihail Rostovski în articolul din Moskovski komsomoleț.

Foto: RIA Novosti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940143