Categories: Comentarii

Expert rus: A început marea bătălie între SUA şi China pentru Europa

„Theresa May are nevoie de o anumită susţinere, de un triumf de politică externă. Colaborarea cu China ar putea deveni o astfel de soluţie, mai ales ţinând cont de faptul că principalele puncte de pe ordinea de zi a premierului britanic sunt de natură economică”, a declarat pentru publicaţia Vzgliad politologul Dmitri Abzalov (foto), comentând indemnul presei chineze ca Londra să aleagă în favoarea Beijingului, nu a Washingtonului.

În contextul actual, „China încearcă să preia iniţiativa. A făcut-o şi până acum, dar nu pe faţă. China are suficiente interese în Marea Britanie. Beijingul se străduieşte să ajungă la înţelegeri cu partenerii Washingtonului, în special cu cei a căror relaţie cu Trump nu merge foarte bine”, a continuat analistul, director al Centrului pentru comunicaţii strategice.

În acelaşi timp, SUA îşi consolidează relaţiile cu alte state europene, iar China este conştientă de faptul că poate rămâne singură în confruntarea cu Washingtonul, ceea ce înseamnă probleme şi greutăţi. „De aceea Beijingul depune eforturi consistente pentru a atrage simpatia ţărilor care se îndepărtează de segmentul american”, crede politologul.

Mai mult, însăşi Marea Britanie este interesată să dezvolte relaţii cu China. „Brexitul a afectat deja bunăstarea britanicilor, iar May are nevoie de idei noi dacă vrea să-şi păstreze fotoliul”, apreciază Abzalov.

În opinia analistului, este vorba, de fapt, de declanşaarea unei bătălii pentru Europa pe fondul proceselor centrifuge din UE, dovada fiind situaţia din Italia, unde s-a schimbat guvernul, şi din Germania, unde poziţiile lui Merkel nu mai sunt atât de solide.

„Altfel spus, Europa devine din subiect un obiect în spatele căruia se duce o luptă între diferiţi jucători”, a concluzionat analistul, adăugând că multe ţări devin tot mai dependente de marea piaţă de desfacere a Chinei.

Foto: TASS

owner

Recent Posts

Cosmonauții Roscosmos, record de ședere la bordul ISS

Cosmonauții corporației de stat Roscosmos, Oleg Kononenko și Nikolai Ciub, au stabilit un record de…

o oră ago

Alaudinov: Câte tancuri a avut armata Ucrainei când a atacat Regiunea Kursk

Alaudinov spune că Ucraina a folosit resurse importante pentru a ataca Regiunea Kursk, care însă…

3 ore ago

Implicare în conflictul ucrainean. Moldova, avertizată de MAE rus

Moscova îndeamnă conducerea Republicii Moldova să renunțe la pașii ce pot transforma această țară într-un…

4 ore ago

Răspunsul nostru nu este pentru Chamberlain*

Reprezentanta oficială a MAE rus, Maria ZAHAROVA și consilierul principal al departamentului de informație și…

17 ore ago

Putin: Plan de acțiuni în cazul în care Occidentul aprobă atacuri asupra Rusiei

Rusia demonstrează Occidentului care se gândește cum să ajute mai departe Ucraina, că este pregătită…

o zi ago

Minus unu, minus doi….

Deci, prin decret special al președintelui Ucrainei, a fost demis din funcția sa de comandant…

o zi ago

This website uses cookies.