Hot News
Statele BRICS răspund ponderat sfidării Washingtonului
31/07
Exportatorii sancţionaţi, iertaţi de amenzi
01/08

Regina gimnasticii ritmice mondiale, la 70 de ani

Regina gimnasticii ritmice, marele antrenor Irina Viner-Usmanova și-a sărbătotorit cea de a 70-a aniversare.

Și-a început cariera sportivă la Tașkent. De trei ori a devenit campioana Uzbekistanului la gimnastică ritmică, iar în vârsta de 21 de ani a trecut la activitatea de antrenor, mai întâi în Uzbekistan, iar apoi, în Rusia.

Începând cu anul 2001, ocupă postul de anrenor principal al ecipei naționale ruse. De atunci, elevii ei au câștigat 16 medalii olimpice. Numele lor sunt cunoscute peste tot în lume: Irina Ciașcina, Iulia Barsukova, Liaisan Utiașeva, Alina Kabaeva, Margarita Mamun, campioane multiple și câștigătoare ale titlurilor mondiale și europene Amina Zaripova, Iana Batîrșina, Olga Kapranova, Daria Kondakova și mulți alții.

„Într-adevăr, un mare antrenor, un om foarte înțelept, o femeie foarte puternică. Și pentru noi toți, ea este și o mamă și o prietenă și o persoană care poate și să te certe și poate să te laude”, a spus eleva lui Viner-Usmanova, multipla campioană mondială și europeană, Olga Kapranova.

Viner-Usmanova a fost decorată cu mai multe ordine și medalii. În 2015, a primit Ordinului de argint al Comitetului Olimpic Internațional (CIO) pentru recunoașterea meritelor excepționale în lume. Cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a marelui antrenor, președintele Vladimir Putin a decorat-o cu Ordinul pentru Servicii Aduse Patriei, gradul II.

Viner-Usmanova este doctor în științe pedagogice, profesor, Antrenor Emerit al Federației Ruse.

După materiale din presa rusă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940803