Rusia dispune în totalitate de informaţii privind planurile ticluite de militarii Statelor Unite şi de alte state la adresa Moscovei, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, vorbind la un forum al tinerilor.
„Suntem garantat asiguraţi cu informaţii referitoare la planurile puse la cale în privinţa Federaţiei Ruse atât de militarii SUA, cât şi de cei din alte ţări occidentale”, a subliniat şeful diplomaţiei de la Moscova, întrebat fiind cum răspunde Rusia la provocările de securitate.
Potrivit afirmaţiilor sale, Rusia îşi păstrează prezenţa militară în lume, ceea ce o ajută să-şi conserve propria capacitate de apărare. El i-a asigurat pe cei prezenţi că „indiferent de ceea ce s-ar putea întâmpla în lume”, Rusia ca stat şi cetăţenii ei vor fi „apăraţi în modul cel mai sigur cu putinţă”.
Referindu-se la vânzările de armament, Lavrov a apreciat, potrivit cotidianului Izvestia, că tentativele SUA de o obliga alte ţări să refuze ofertele Rusiei pot avea consecinţe dintre cele mai neprevăzute. „Ele nu acceptă ca dreptul lor de a cumpăra de la cine vor şi ce vor să fie element de ameninţări şi ultimatumuri, aşa cum se întâmplă acum cu unele contracte de livrări de armament într-o serie de state, precum Turcia, Indonezia şi India, când Washingtonul le cere în mod deschis să renunţe la ele”, a arătat ministrul rus.
Izvestia aminteşte că, în ianuarie 2018, fostul şef al Pentagonului, Ashton Cartner, a propus ţărilor NATO să elaboreze un plan în caz de război cu Rusia. Vorbind la Forumul economic mondial de la Davos, el a apreciat că, „pentru prima dată în 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului”, Rusia apare în calitate de adversar militar al Alianţei. De aceea, NATO are nevoie de un plan de acţiuni pentru situaţia în care Moscova va încerca să „se folosească de chestiunea drepturilor minorităţilor naţionale” în ţările Baltice.
O lună mai tărziu, în februarie, Lavrov a acuzat NATO că pregăteşte un atac nuclear asupra Rusiei. Justificându-şi vorbele, el evoca amplele exerciţii militare ale ţărilor NATO organizate în apropierea graniţelor Rusiei, dar şi menţinerea, pe teritoriul UE, a arsenalului nestrategic al SUA.
Potrivit datelor organizaţiei neguvernamentale Nuclear Threat Initiative, în februarie 2017 în cinci state NATO fuseseră amplasate 150 de bombe tactice B61.
Foto: RIA Novosti
Geoffrey ROBERTS, profesor emerit de istorie la Colegiul Universitar Cork (Irlanda) și membru al Academiei…
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a comentat declarația senatoarei cehe Miroslava Nemțova,…
Luptătorii ucraineni au primit din partea regimului de la Kiev îngăduința de a-i ucide pe…
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, i-a mulțumit rabinului-șef al…
În condițiile crizei din Ucraina și a revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, Rusia…
În vârstă de numai 14 ani, șahistul rus David Ahmedov l-a învins pe Magnus Carlsen…
This website uses cookies.