Categories: Rusia si lumea

De ce cred ruşii într-un guvern mondial?

Nadejda Lebedeva, șefa laboratorului de cercetări socioculturale al Facultății de  științe sociale din cadrul Școlii superioare de economie a comentat pentru Vzgliad concluziile unui sondaj de opinie potrivit căruia cei mai mulți dintre ruși cred în existența unui guvern mondial.

Centrul naţional pentru studierea opiniei publice, VŢIOM, a publicat rezultatele unui chestionar privind părerea cetăţenilor despre teoria conspiraţiei. Peste două treimi (67%) dintre respondenţi cred în existenţa unui „guvern mondial”. Iar 74% dintre aceşti consideră că o astfel de structură constituie un pericol real pentru Rusia.

„Există o astfel de noţiune: credinţa într-o lume concurentă, când omul priveşte realitatea înconjurătoare ca o ameninţare ascunsă. O viziune generată de un oarecare infantilism, imaturitate, când oamenii nu sunt pe deplin pregătiţi să îşi asume responsabilitatea pentru propria viaţă, pentru propriile acţiuni. Le este mai uşor să creadă că există un rău dinafară, care este vinovat de toate relele care i se întâmplă. Această viziune este un fenomen răspândit, nu este specific rusesc. Caracterizează numeroase societăţi, mai ales pe cele care, istoric vorbind, au fost colectiviste.

În societăţile individualiste, oamenii invaţă din copilărie să îşi rezolve problemele şi să răspundă pentru faptele lor. Dar, dacă o persoană se obişnuieşte să se considere un copil pentru care alţii iau decizii, se creează obişnuinţa de a acuza forţe străine de nenorocile care apar. Iar în calitate de o astfel de forţă străină poate fi un guvern mondial ostil faţă de noi”, afirmă experta.

În acelaşi timp, specialista nu crede că este vorba despre o criză morală în societatea rusă. „M-aş feri să trag concluzii globale despre o nu ştiu ce criză. Nu merită să fie trase semnale de alarmă măcar pentru faptul că, în străinătate, în ţările absolut civilizate şi în bunăstare, sondaje similare de opinie creionează, în mare, un tablou asemănător. Printre altele, în ţările occidentale sunt considerabil mai mulţi care cred în humanoizii care trăiesc printre noi, dar şi că Pamântul este plat, a concluzionat psihologul.

Foto: hse.ru

owner

Recent Posts

Un prezentator TV din Lituania a cerut să fie împușcații părinții pentru cântece rusești

Prezentatorul televiziunii publice lituaniene, Algis Ramanauskas, a venit cu ideea de a-i împușca pe părinții…

46 de minute ago

Kusturica, despre filmul privind persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice

Filmul documentar „Oamenii lui Hristos. Vremurile noastre” despre persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice (UOC) trebuie…

19 ore ago

La Vladivostok au început exercițiile navale ale Rusiei și Chinei

La Vladivostok au început exercițiile navale organizate de Rusia și China sub denumirea ”Beibu/Interacțiune-2024”. Manevrele…

20 de ore ago

Cosmonauții Roscosmos, record de ședere la bordul ISS

Cosmonauții corporației de stat Roscosmos, Oleg Kononenko și Nikolai Ciub, au stabilit un record de…

23 de ore ago

Alaudinov: Câte tancuri a avut armata Ucrainei când a atacat Regiunea Kursk

Alaudinov spune că Ucraina a folosit resurse importante pentru a ataca Regiunea Kursk, care însă…

24 de ore ago

Implicare în conflictul ucrainean. Moldova, avertizată de MAE rus

Moscova îndeamnă conducerea Republicii Moldova să renunțe la pașii ce pot transforma această țară într-un…

o zi ago

This website uses cookies.