Hot News
Jucătorii echipei naționale de fotbal a Rusiei au devenit Maeștri Emeriți ai Sportului
29/07
Aproape jumătate dintre ruşi cred în existenţa extratereştrilor
29/07

A murit scriitorul Vladimir Voinovici

Prozatorul și poetul sovietic și rus Vladimir Voinovici a murit în urma unui atac de cord. Scriitorul avea 85 de ani.

Voinovici s-a făcut cunoscut după ce cântecul „Paisprezece minute înainte de start”, scris pe versurile sale, a devenit cântecul preferat al cosmonauților sovietici, de fapt, imnul lor.

Cred, băieți, caravane de rachete

Ne vor duce de la stea la stea.

Pe potecile prăfuite ale planetelor îndepărtate

Vor rămâne urmele noastre …

După ce cântecul a fost citat de către primul secretar a CC al PCUS, Nikita Hrușciov, el a devenit popular, iar faima a venit, de asemenea, și la autorul versurilor. A fost remarcat și primit în Uniunea Scriitorilor din URSS (1962).

În 1961, nuvela lui „Noi trăim aici” a fost publicată în revista prestigioasă „Novîi mir”. Trilogia lui „Viața și aventurile extraordinare ale soldatului Ivan Cionkin“ a circulat în Uniunea Sovietică în samizdat (sistemul clandestin de publicare, prin distribuirea manuscriselor bătute la mașina de scris). În 1975, cartea a văzut lumina tiparului la Paris.

Devin populare și lucrările sale scrise mai târziu, precum „Pretendent la tron“, „Persoană transferată“, romanul „Moscova 2042“, nuvela satirică despre fenomenul ”stalinismului de masă“ care a primit și Premiul de Stat al Federației Ruse, „Propagandă monumentală“. Voinovici a scris, de asemenea, o carte dedicată lui Alexandr Soljenițîn, „Portret pe fundalul mitului“.

La sfârșitul anilor ‘60, Voinovici a participat activ la activitățile în domeniul drepturilor omului, a fost supravegheat de KGB, a fost persecutat și în 1974, exclus din Uniunea Scriitorilor a URSS.

În decembrie 1980, Voinovici a fost expulzat din URSS, iar cetățenia sovietică i-a fost retrasă. Până în 1990, a locuit în Germania și Statele Unite. Prin decretul special al lui Mihail Gorbaciov, președintele URSS, i s-a retrocedat cetățenia sovietică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940493