Hot News
Moscova, liderul ratingului ONU pentru dezvoltarea e-guvernării
28/07
A fost dezvăluit acordul dintre Putin și Trump asupra Kosovo
28/07

Ce se va întâmpla cu Moscova pe viitor

Cartiere noi, trenuri autonome şi oraşul inteligent – sunt proiecte de viitor pentru Moscova.

Pe străzile capitalei ruse circula deja autobuze electrice, iar în centrul oraşului pot fi închiriate autoturisme sau scutere electrice. Cu fiecare an, transportul electric se va extinde în Moscova.

„Oraşul este un organism viu. Unele părţi mor. În locul lor apare ceva nou. Dar pentru a înţege oraşul este foarte important ca unele zone ale lui – bune sau mai puţin bune – să fie păstrate. Şi atunci, veţi avea posibilitatea să povestiţi nepoţilor cum trăiau generaţiile anterioare”, spune arhitectul olandez Rem Koolhaas, unul dintre consultanţii străini cooptaţi de Primăria Moscovei.

„Moscova este deosebită. Nu seamnă nici cu New York, nici cu Amsterdam. Se află în centrul ţării, în adâncul continentului, în timp ce multe alte mari aglomeraţii urbane sunt amplasate pe malul mării sau în apropierea altor mai oraşe. Iar Moscova este un oraş pe râu, iar dacă mergi pe firul lui, doi kilometri de spaţiu urban sunt definiţi de vecinătatea apei. Este uluitor. Cred că oraşul s-a străduit mult pe această direcţie.

Când vin la Moscova la fiecare trei luni, observ schimbările intervenite. Începând din 1967, când am ajuns pentru prima dată în capitală, foarte multe schimbat. În ultimii patru ani, Moscova s-a schimbat. Este un oraş cu un anumit concept. Şi-a schimbat profilul, şi-a arătat altă latură a sa. Iată de ce, Moscova trebuie să urmeze propria cale de dezvoltare, nu să urmeze exemplul altora. În caz contrar, toate oraşele, magazinele, zonele turistice vor fi la fel”, afirmă Rem Koolhaas.

„Surprinzător, dar Moscova este un oraş modern, viu, un oraş european, cu viaţă de noapte, oamenii se distrează, se plimbă pe străzi”, spune, la rândul său, Jerry Hultin, de la Global Futures. „Eu locuiesc în New York, un oraş uluitor. Ambele noastre oraşe au cam 10 milioane de locuitori fiecare. În plus, New Yorkul este înconjurat de mici localităţi satelit, unde trăiesc alte 25 de milioane de oameni. În cazul Moscovei vorbim de numai 10 milioane. Un aspect foarte important pentru ambele oraşe este transportul şi lupta împotriva aglomeraţiei rutiere. Locuinţele sunt scumpe, de aceea, dacă există posibilitatea de a ajunge rapid la serviciu, poţi locui cât mai departe de centru, pentru a economisi bani. Lucru valabil şi pentru Moscova.

Dar sentimentul meu este că tineretul vrea să locuiască mai aproape de centru, de aceea trebuie gândit ce faci cu preţurile. Poate trebuie amenajate apartamente mai mici, dar după principiul open space şi, neapărat, blocurile, centrele rezidenţiale trebuie să fie dotate cu platformei pentru baschet, fotbal, cu săli de sport”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940144