Hot News
În pofida sancţiunilor: gazul rusesc a luat drumul SUA
26/07
Timp, înapoi (VI): Condiții mai omenești decât în GULAG
26/07

Tarkovski și Banionis: neînțelegeri pe platoul de filmare la Solaris

Filmările la „Solaris” l-au costat scump lui Andrei Tarkovski. Problema a fost că unul dintre rolurile principale a fost interpretat de cunoscutul actor lituanian Donatas Banionis.

Banionis era actor de teatru și i-a cerut în mod regulat regizorului să-i explice sarcina lui actoricească în fiecăre episod, a pus întrebări, în mod meticulous, privind detaliile din caracterul eroului său, a solicitat clarificări cu privire la logica comportamentului și motivațiiile acestuia. Dar Tarkovski a văzut procesul de filmare în alt mod: el a crezut că în timp ce el a invitat un actor pentru anumit rol, acesta ar trebui să simtă singur caracterul personajului și să facă ceea ce îi trebuie regizorului. Ca rezultat, a apărut o neînțelegere între Tarkovski și Banionis. Regizorul l-a rugat chiar pe asistent să-l protejeze de comunicarea cu artistul, dar cu Banionis însuși nu s-a certat niciodată. A venit în ajutor Natalia Bondarciuk, partenera de film a lui Banionis, care la un moment dat îl conducea pe actor într-un loc mai discret și îi explica ce-i de făcut.

După premieră, le-a devenit clar tuturor că filmul a fost un succes. Donatas Banionis însuși a apreciat atât lucrarea sa, cât și lucrarea lui Tarkovski, iar pentru tot restul zilelor sale a considerat „Solaris” drept filmul principal al vieții sale. Dar Andrei Tarkovski, după această peliculă, și-a dat cuvântul să nu mai lucreze cu Banionis și s-a ținut de cuvânt: pe viitor, n-au mai avut nici o lucrare în comun.

Rambler

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940337