Categories: Economie

În pofida sancţiunilor: gazul rusesc a luat drumul SUA

Spre coasta Statelor Unite se îndreaptă a treia navă cu gaze naturale lichefiate (GNL) de provenienţă rusă. Transportul ar urma să ajungă la destinaţie joi, 26 iulie. Este a treia livrare de GNL din Rusia din acest an. În opinia experţilor, SUA preferă să cumpere gaze mai ieftine, pentru a-l exporta pe cel din producţie proprie pe pieţele în plin având din regiunea Asia-Pacific, relatează publicaţia Gazeta.ru.

Gazele provin din proiectul „Yamal GNL”, unde 51% din acţiuni aparţin companiei Novatek, patronată de Ghennadi Timcenko şi Leonid Mihelson. Potrivit datelor portalului Marine Trafic, nava Gaslog Hong Kong are o capacitate de peste 100 milioane metri cubi de gaze. „Încărcat în Europa, gazul se îndreaptă spre terminalul Everett”, a scris, pe Twitter, Ruth Liao, redactor ICIS.

Gaslog Hong Kong a ieşit din portul Amsterdam, unde, anterior, ancorase nava „Boris Vilkiţki”, care transportă GNL în Europa de la Yamal. Ambele nave au părăsit portul olandez în 18 iulie. Prima a pornit spre SUA, a doua spre Sabetta. Primele două livrări s-au derulat în perioada de iarnă. Din cauza temperaturilor extrem de coborâte, cererea la gaze a crescut considerabil în statele din estul SUA, iar preţurile au urcat până la 6.300 de dolari/1000 mc. Neputând satisface necesarul pieţei, dar şi din cauza capacităţii limitate de transport a gazoductelor americane, companiile private s-au văzut nevoite să cumpere carburant mai ieftin. Iar gazul rusesc reexportat în UE s-a potrivit calculelor lor.

Ironic este faptul că Novatek şi Timcenko se regăsesc pe lista neagră a sancţiunilor americane. „Nu i-aş spune gaz rusesc, pentru că nu este cumpărat direct de la Novatek. În ultimă instanţă, şi Gazprom revinde gaze din Asia Centrală, dar nimeni nu spune că e uzbek sau kazah”, a comentat directorul East European Gas Analysis, Mihail Korcemkin.

Potrivit EurAsiaDaily, proprietare ale gazelor pot fi, la fel cum s-a întâmplat şi la primele două transporturi, companiile franceze Engie, care deţine, deocamdată, terminalul Everett, sau Total. În cazul primului transport de gaze lichefiat de la Yamal, proprietar a fost firma malaeziană Petronas, iar după aceea gazul a fost revândut de câteva ori.

Între timp, SUA îşi intensifică exporturile de GNL propriu şi întenţionează, potrivit Gazeta.ru, să ocupe o mare parte a pieţei europene de gaze naturale, intensificându-şi, totodată, livrările în Asia şi America de Sud.

owner

Recent Posts

Alaudinov: Câte tancuri a avut armata Ucrainei când a atacat Regiunea Kursk

Alaudinov spune că Ucraina a folosit resurse importante pentru a ataca Regiunea Kursk, care însă…

49 de minute ago

Implicare în conflictul ucrainean. Moldova, avertizată de MAE rus

Moscova îndeamnă conducerea Republicii Moldova să renunțe la pașii ce pot transforma această țară într-un…

2 ore ago

Răspunsul nostru nu este pentru Chamberlain*

Reprezentanta oficială a MAE rus, Maria ZAHAROVA și consilierul principal al departamentului de informație și…

15 ore ago

Putin: Plan de acțiuni în cazul în care Occidentul aprobă atacuri asupra Rusiei

Rusia demonstrează Occidentului care se gândește cum să ajute mai departe Ucraina, că este pregătită…

24 de ore ago

Minus unu, minus doi….

Deci, prin decret special al președintelui Ucrainei, a fost demis din funcția sa de comandant…

o zi ago

Volodin: Acțiunile Parlamentului European duc la un război nuclear global

Apelul adresat de Parlamentul European țărilor UE de a permite Kievului să atace teritoriul Federației…

o zi ago

This website uses cookies.