Hot News
Hackerii, prinşi pe o singură platformă
26/07
Tarkovski și Banionis: neînțelegeri pe platoul de filmare la Solaris
26/07

În pofida sancţiunilor: gazul rusesc a luat drumul SUA

Spre coasta Statelor Unite se îndreaptă a treia navă cu gaze naturale lichefiate (GNL) de provenienţă rusă. Transportul ar urma să ajungă la destinaţie joi, 26 iulie. Este a treia livrare de GNL din Rusia din acest an. În opinia experţilor, SUA preferă să cumpere gaze mai ieftine, pentru a-l exporta pe cel din producţie proprie pe pieţele în plin având din regiunea Asia-Pacific, relatează publicaţia Gazeta.ru.

Gazele provin din proiectul „Yamal GNL”, unde 51% din acţiuni aparţin companiei Novatek, patronată de Ghennadi Timcenko şi Leonid Mihelson. Potrivit datelor portalului Marine Trafic, nava Gaslog Hong Kong are o capacitate de peste 100 milioane metri cubi de gaze. „Încărcat în Europa, gazul se îndreaptă spre terminalul Everett”, a scris, pe Twitter, Ruth Liao, redactor ICIS.

Gaslog Hong Kong a ieşit din portul Amsterdam, unde, anterior, ancorase nava „Boris Vilkiţki”, care transportă GNL în Europa de la Yamal. Ambele nave au părăsit portul olandez în 18 iulie. Prima a pornit spre SUA, a doua spre Sabetta. Primele două livrări s-au derulat în perioada de iarnă. Din cauza temperaturilor extrem de coborâte, cererea la gaze a crescut considerabil în statele din estul SUA, iar preţurile au urcat până la 6.300 de dolari/1000 mc. Neputând satisface necesarul pieţei, dar şi din cauza capacităţii limitate de transport a gazoductelor americane, companiile private s-au văzut nevoite să cumpere carburant mai ieftin. Iar gazul rusesc reexportat în UE s-a potrivit calculelor lor.

Ironic este faptul că Novatek şi Timcenko se regăsesc pe lista neagră a sancţiunilor americane. „Nu i-aş spune gaz rusesc, pentru că nu este cumpărat direct de la Novatek. În ultimă instanţă, şi Gazprom revinde gaze din Asia Centrală, dar nimeni nu spune că e uzbek sau kazah”, a comentat directorul East European Gas Analysis, Mihail Korcemkin.

Potrivit EurAsiaDaily, proprietare ale gazelor pot fi, la fel cum s-a întâmplat şi la primele două transporturi, companiile franceze Engie, care deţine, deocamdată, terminalul Everett, sau Total. În cazul primului transport de gaze lichefiat de la Yamal, proprietar a fost firma malaeziană Petronas, iar după aceea gazul a fost revândut de câteva ori.

Între timp, SUA îşi intensifică exporturile de GNL propriu şi întenţionează, potrivit Gazeta.ru, să ocupe o mare parte a pieţei europene de gaze naturale, intensificându-şi, totodată, livrările în Asia şi America de Sud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940264