Hot News
Ce spune Kremlinul despre următoare întâlnire Putin-Trump
25/07
Rusia şi-a întărit graniţa de vest cu 70 de formaţiuni militare
25/07

De ce nu primesc cetățenii ruși plăți din veniturile din petrol

În 2018, fiecare locuitor din Alaska va primi partea sa de venituri din petrol – 1.600 de dolari. Această decizie a fost luată de parlamentul local. Începând cu anul 2000, fiecărui locuitor din Alaska i s-au plătit deja câte 24.774 de dolari, unei familii de patru persoane revenindu-i, deci, 99.096 de dolari

Serghei Hestanov, profesor asociat al Catedrei de piețe de fonduri și inginerie financiară a Facultatea de finanțe și banci dinAcademia Rusă de Economie Națională și Conducere a Statului a explicat pentru Argumentî i factî:

– Există reguli similare în multe țări producătoare de petrol ale Golfului Persic. În Kuweit, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite este prevăzut transferul anumitei sume de bani într-un cont personal al fiecărui cetățean la momentul nașterii lui, precum și indemnizații viitoare care în unele țări ajung la 3.000 de dolari pe lună. La noi, plăți similare ar fi posibil să se îndrepte, de exemplu, asupra creșterii pensiilor.

O parte din veniturile obținute din resursele naturale este alocată populației acolo unde există multe resurse naturale, dar puțini oameni. Populația Arabiei Saudite este de 31,5 milioane de persoane. În 2017, țara a produs 494,7 milioane de tone de petrol, adică aproximativ 16 tone de petrol anual pe persoană. În Kuweit, cu o populație de 3,2 milioane de oameni, se produc 134,4 milioane de tone de petrol, adică deja 42 de tone pe an pe persoană. În Alaska, această cifră va depăși 250 de tone de petrol pe an pe un cap de locuitor – acolo trăiesc doar 710.000 de oameni.

În anul 2017, Rusia, conform unor estimări, a fost pe locul 1-2 în producția de petrol, dar dintre țări-producătoare de țiței are și cei mai mulți locuitori. Cu o populație de 146,8 milioane de persoane, producția în 2017 a fost de 546,7 milioane de tone (pe o persoană, doar 3,7 tone de petrol). Dacă totalul resurselor naturale ar fi împărțit în funcție de populație, fiecărui cetățean i-ar reveni foarte puțin și toată operațiunea s-ar dovedi a fi absolut ineficientă. Prin urmare, banii petrolului ajung la cetățeni sub formă de subvenții, pensii, indemnizații și înlesniri sociale.

Este adevărat că, în regiunile noastre cu petrol, unele venituri din petrol sunt primite de către rezidenții locali. Dar această regulă se aplică numai popoarelor așa-numite indigene. Și primesc sume destul de modeste, care nu sunt în stare să crească prea mult bunăstarea majorității cetățenilor ruși. Această regulă se aplică încă din perioadă sovietică, când au fost stabilite anumite norme de sprijinire a minorităților indigene din Nord. Lista acestor beneficii în perioada sovietică includea și cote pentru admiterea în universități. Dar, din nou, răspândirea acestui lucru la întreaga populație a țării este extrem de puțin probabilă ca urmare a faptului că bunurile materiale existente sunt puține în raport cu numărul de oameni.

Desen de Andrei Dorofeev, Argumentî i factî

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940144