Hot News
Ministerul rus de Finanţe îşi face birou de contracarare a sancţiunilor
21/07
În şcolile din Moscova va fi introdus sistem de recunoaştere facială
21/07

Ambasadorul SUA în Rusia primeşte note de protest de la Washington

Ambasadorului Statelor Unite în Rusia, Jon Huntsman, i se cere să demisioneze după summitul preşedinţilor celor două ţări, pe care politicienii şi experţii americani l-au catalogat drept un mare eşec pentru Washington, scrie Kommersant.

„Jon Huntsman, dă-ţi demisia dacă ai onoare”, l-a sfătut, pe Twitter, fostul lui consilier, John Weaver. Postarea a strâns peste 7.000 de „aprobări”. Cei doi se cunosc din 2012, când Weaver l-a ajutat pe actualul ambasador în campania electorală, pe atunci candidat la preşedinţia SUA.

Jon Huntsman a fost unul dintre principalii lobbişti ai întrevederii celor doi şefi de stat. În ultimele sale două deplasări la Washington, el a militat energetic la Casa Albă şi în Congres în favoarea summitului, străduindu-se să-i convingă pe toţi că o astfel de reuniune este absolut necesară. Dar răspunsul oferit de Trump la conferinţa de presă de după discuţiile cu Putin referitoare la ingerinţa Rusiei în procesul electoral american a venit în contradicţie flagrantă cu afirmaţiile lui Huntsman.

În ajunul summitului, Huntsman afirmase că, în pofida dorinţei de îmbunătăţire a relaţiilor cu Moscova, preşedintele Trump, care le-a spus ziariştilor că are încredere în Putin când acesta susţine că nu ţara lui s-a amestecat în alegeri, va „continua să tragă Rusia la răspundere pentru acţiunile ei nefaste”. Întors acasă, Trump şi-a luat vorbele înapoi, dar nuanţările sale nu au avut mare efect. Fiica lui Huntsman, Abby, care lucrează la televiziunea Fox News, atât de dragă lui Trump, a scris pe Twitter că „nici o negociere din lume nu merită ca un poporul şi ţara ta să fie sacrificate”.

Demisia lui Huntsman a fost cerută şi de editorialistul ziarului Salt Lake Tribune, scoasă de fratele ambasadorului american. „Lucrezi pentru un pion, nu pentru un preşedinte. Este timpul să te întorci acasă”, a scris el.

Kommersant aminteşte că, în ultimele 18 luni, mai mulţi ambasadori americani şi-au părăsit funcţiile din cauza divergenţelor cu Trump. Ultimul a fost cel din Estonia, indignat de declaraţiile critice ale lui Donald Trump la adresa aliaţilor SUA din Europa.

Foto: Sputnik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940381