Categories: Rusia de azi

S-a încercat transferul secretelor armei hipersonice în Occident

Zeci de cadre științifice din principalul Institut de cercetări în domeniul construcțiilor de mașini (ȚNIImaș) care face parte din Corporația de Stat ”Roskosmos” sunt suspectate de colaborarea cu serviciile de spionaj occidentale, cărora ar fi încercat să le transfere date supersecrete legate de dezvoltarea armei hipersonice.

La sfârșitul săptămânii, în sediul Institutului din orașul Korolev (Regiunea Moscova), precum și la biroul din Moscova al lui Dmitri Paison, director al centrului de cercătări și analiză pe lângă Corporația Unită pentru Rachete și Spațiul Cosmic ORKK), agenții Serviciului Federal de Securitate (FSB) au făcut perchiziții.

”S-a stabilit că scurgerea s-a produs de la un angajat al ŢNII, cu care Dmitri Paison se afla în contact strâns”, a declarat unul dintre interlocutorii cotidianului Kommersant. Sursele RIA Novosti din fosta conducere a Roskosmov au declarat ca fostul şef al corporaţiei de stat, Igor Komarov, care l-a promovat pe Paison, nu i-a permis acestuia accesul la informaţii secrete.

Aceleaşi surse citate de RIA susţin că principalul suspect este un angajat, iar Paison este privit ca persoana care ”ştie foarte multe despre situaţia creată”.

A fost inițiată o cauză penală în temeiul articolului 275 din Codul penal al Federației Ruse („Înalta trădare”). Trădarea de stat se pedepsește cu închisoare de la 12 la 20 de ani, cu amendă de până la 500 mii de ruble sau cu valoarea salariilor sau a altor venituri ale unei persoane condamnate pentru o perioadă de până la trei ani.

Alexandr Jilin, șeful Centrului pentru studierea problemelor publice aplicate de securitate națională, a comentat situația pentru postul de radio Sputnik: „Desigur, astfel de știri sunt alarmante, aș spune că serviciile speciale occidentale manifestă în ultima vreme un interes deosebit pentru dezvoltările noastre științifice și industriale. Ceea ce dovedește și confirmă faptul că industria militară rusă a atins un nivel foarte ridicat și, în primul rând, foarte promițător. De ce serviciile occidentale, în special cele americane, sunt atât de preocupate de aceste secrete? Deoarece noile noastre arme deja existente anulează proiectele de perspectivă pe care prietenii noștri occidentali abia se pregătesc să le pună în aplicare. De aici provine o asemenea aproape panică și munca disperată și lipsită de prudență a servicilor lor de spionaj. Cred că Serviciul Federal de Securitate va rezolva cazul cu siguranță. Și sunt pur și simplu sigur că niciun secret deosebit de important nu a „navigat”. Deoarece FSB efectuează activități de însoțire non-stop ale activităților acelor centre științifice și tehnologice care funcționează în interesul complexului militar-industrial”.

„Știm o mulțime de exemple (mai ales din anii ’90), atunci când americanii au avut acces practic liber la multe dintre tehnologiile noastre din industrie militară. Crearea de mijloacele gestionate, capabile să se deplaseze la viteza hipersonică în straturile dense ale atmosferei, este în multe privințe exclusiv un know-how rusesc. În cazul în care documentația completă va ajunge în țările occidentale, ele pot rapid re-crea o astfel de tehnologie”, a declarat membrul Consiliului de experți al colegiului Comisieie militar-industriale Viktor Murahovski pentru postul de radio al Serviciul național de știri.

owner

Recent Posts

Implicare în conflictul ucrainean. Moldova, avertizată de MAE rus

Moscova îndeamnă conducerea Republicii Moldova să renunțe la pașii ce pot transforma această țară într-un…

60 de minute ago

Răspunsul nostru nu este pentru Chamberlain*

Reprezentanta oficială a MAE rus, Maria ZAHAROVA și consilierul principal al departamentului de informație și…

14 ore ago

Putin: Plan de acțiuni în cazul în care Occidentul aprobă atacuri asupra Rusiei

Rusia demonstrează Occidentului care se gândește cum să ajute mai departe Ucraina, că este pregătită…

22 de ore ago

Minus unu, minus doi….

Deci, prin decret special al președintelui Ucrainei, a fost demis din funcția sa de comandant…

23 de ore ago

Volodin: Acțiunile Parlamentului European duc la un război nuclear global

Apelul adresat de Parlamentul European țărilor UE de a permite Kievului să atace teritoriul Federației…

o zi ago

Putin: Trebuie acoperit întreg necesarul de drone al armatei

Rusia trebuie să acopere la capacitate maximă necesarul de aparate de zbor fără pilot al…

o zi ago

This website uses cookies.