Hot News
Putin și Trump – întâlnire sub semnul lui Saturn, sau se încheie un ciclu evolutiv
17/07
Surpriza summitului Helsinki a fost normalitatea
17/07

Presa rusă despre summitul Putin – Trump: Nu este cea mai proastă variantă

„Summitul de la Helsinki ar putea declanșa numărătoarea inversă a renașterii relațiilor ruso-americane”, apreciază cotidianul Izvestia, în timp ce Kommersant a publicat un articol pe această temă sub titlul „Neînţelegeri paşnice”. La rândul său, ziarul RBK şi-a concentrat atenţia pe rezultatele practice obţinute de preşedinţii Rusiei şi SUA în problema siriană.

Komsomolskaia Pravda îl citează pe fostul ambasador al SUA la Moscova, Michael  McFaul, care subliniază că „Putin a obținut acum o victorie fantastică la Helsinki”. Însă Moskovski Komsomoleț apreciază că „Putin l-a învins pe Trump în mod periculos”. „În timpul conferinței de presă de la summitul din Helsinki, președintele Rusiei l-a depășit în mod clar pe președintele SUA. Iar acest fapt îmi umple inima nu doar de mândrie, ci și de teamă. A-l înfrânge pe Trump nu înseamnă a învinge clasa politică americană. Mi-e teamă că răspunsul Washingtonului nu va întârzia”, scrie jurnalistul de la MK, Mihail Rostovski.

Întâlnirea la nivel înalt de la Helsinki a reînnoit dialogul Rusiei cu SUA, dar nimeni nu garantează continuarea lui, crede, pe de altă parte, Vedomosti. După toate probabilităţile, în următoarele luni contactele dintre cele două ţări se vor intensifica, cu diferite întâlniri bilaterale, discuţii telefonice între lideri, etc. „Ambii preşedinţi au început să se considere parteneri pe termen lung: Putin are noul mandat de şase ani, iar Trump este pregătit şi dispune de şanse relative pentru o nouă canditură în 2020. Esenţial este că dialogul a fost reluat, ambele părţi afişând dorinţa pentru o colaborare constructivă”, subliniază politologul Evgheni Mincenko.

În opinia redactorului şef al revistei „Rusia în politica globală”, Fiodor Lukianov, rezultatul discuţiilor a fost unul previzibil: sunt două direcţii unde s-a produs o apropiere – Siria, unde s-a ajuns la ceva concret, şi chestiunile legate de stabilitatea strategică. Dar, la conferinţa de presă, Trump a părut destul de şters, ceea ce înseamnă că „acasă îi vor freca ridichea, putându-l acuza de complot cu Rusia”. Nu este foarte clar cum va proceda într-o astfel de situaţie şi nu trebuie exclusă posibilitatea ca, strîns cu uşa, să renunţe la dialogul cu Rusia, este de părere expertul.

Publicația Vedomosti a constatat, printre altele, că Putin şi Trump „eu evitat să se pună în situaţii neplăcute, penibile. Dimpotrivă, şi-au pasat mingea unul altuia în chestiuni deosebit de sensibile. O asemenea atitudine nu anunţă o prietenie minunată, dar nici nu a scos în evidenţă motive pentru o nouă acutizare a relaţiior”, consideră Vedomosti, concluzionând că, Putin şi Trump nu şi-au legat mâinile asumându-şi obligaţii – nici verbale şi, cu atât mai mult, scrise. „Convenabil pentru amândoi: fără acorduri sau înţelegeri, chiar şi evazive, scade pericolul, pentru Trump, de a fi umilit acasă pentru contactele sale toxice cu Moscova. Pentru Putin a fost semnalul că Moscova nu a cedatnici un centimetru de pământ Washingtonului”.

Agenţia RIA Novosti a cerut părerea mai multor analişti despre ceea ce s-a întâmplat luni, la Helsinki. Politologul Aleksei Makarkin, vicepreşedinte al Centrului pentru tehnologii politice, spune că întâlnirea a confirmat aşteptările, care nu au fost foarte ridicate. Dar faptul că au stat de vorbă este deja ceva. „După cum se ştie, la nivel înalt contactele ruso-americane au fost îngheţate. Mai mult, relaţiile dintre cele două ţări s-au degradat chiar sub nivelul celor existente în perioada precedentului război rece”, a spus Makarkin.

În opinia lui, după întâlnirea de luni, trebuie aşteteptate şi alte asemenea evenimente, care „pot deveni obişnuite. Adică a fost imprimat un anumit impuls pentru o comunicare bilaterală”, a continuat analistul.

Cu toate acestea, experţii în politică externă considere nepotrivită folosirea unor cuvinte precum „restartare”, pentru că, explică Aleksandr Konkov, „termenul a fost recent utilizat şi, după cum ştim, nu a condus nicăieri. S-au agitat unii şi alţii să sustragă nuanţe ascunse ale termenului, dar nimic altceva”.

Foto: Kremlin.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940295