Categories: Comentarii

Dmitri Travin: Cum să vinzi „Patria”?

Interesul americanilor pentru Rusia a scăzut treptat după dezintegrarea URSS. Rusia a încetat să mai fie una dintre puterile lumii bipolare. Iar pentru ca SUA să o poată privi în calitate de partener comercial, Rusia nu avea suficientă putere economică, scrie Dmitri Travin într-un comentariu difuzat de agenţia Rosbalt.

SUA au început să fie tot mai interesate de China, nu de Rusia. „Pentru noi sunteţi un fel de veşnic perdant”, declarau, prin 2003, americanii. Şi explicau: „În Rusia ba este regim totalitar, care sărăceşte populaţia pentru a menţine un echilibru militar, ba o perestroikă lipsită de logică, ba un puci, ba incapacitate de plată, ba altceva…”. Cu alte cuvinte, Rusia a încetat să mai fie un duşman pericolos de care trebuie să se fereşti. Dar nu a devenit nici prietenul alături de care poţi construi o societate modernă.

Evenimentele din 2014 au schimbat însă situaţia. Nu se poate spune că Rusia a fost din nou percepută ca sursă de ameninţare reală. Nimeni peste Ocean nu încarcă bombe la bordul avioanelor de luptă, cum se întâmpla în timpul Războiului rece. Cinstit vorbind, nimeni, în Occident, nu crede că Rusia va ataca vreo ţară membră NATO. Dar povestea cu Peninsula Crimeea a demonstrat cât de diferite sunt valorile noastre, estimează autorul comentariului.

Lumea occidentală consideră că graniţele de stat nu pot fi revizuite, pentru că un singur asemenea precedent poate declanşa o serie de evenimente sângeroase. Iar „lumea rusă” este convinsă că frontierele pot fi revizuite, dacă o parte din populaţia celeilalte ţări vrea să trăiască la noi.

Poate a fost pentru prima dată de la Perestroika lui Gorbaciov, când occidentalii a avut sentimentul că ei nu sunt ca noi. Ruşii s-au dovedit ca făcânt parte dintr-o altă civilizaţie, cu valori proprii. O cilizaţie alături de care se poate convieţui, desigur, ba chiar întreţine relaţii comerciale, dar de la care trebuie să te aştepţi la tot felul de surprize şi acţiuni imprevizibile. Iată de ce, autorii serialului de mare audienţă „Homeland” au decis, pentru sezonul cinci, să exploateze acest subiect. În ultimă instanţă, un produs cinematografic de mare succes poate fi vândut numai în cazul în care auditoriul tinde să vadă lumea aşa cum îi este prezentată pe ecran.

Spectatorul trebuie să înţeleagă faptul că prietenii rămân mereu prieteni, iar duşmanii vor fi întotdeauna inamici, că „băieţii buni” vor lupta împotriva ameninţărilor despre care scrie presa, iar „băieţii răi” se vor comporta conform standardelor întipărite deja în mintea lui. Prin urmare, în sezonul cinci, în scenă şi-a făcut apariţia spionajul rus, care nu vrea decât să pună beţe în roatele americanilor, gândind şi încercând să pună în aplicare intrigi monstruoase împotriva conducerii superioare a SUA, aşa cum nimeni nu s-a străduit să facă nici chiar în vremurile sovietice.

Popularitatea serialului este deasupra tuturor sondajelor de opinie, el arătând ce crede cu adevărat omul din faţa televizorului, care a primit exact ce şi-a dorit. Rusia a redevine un imperiu al răului. Singuri am creat condiţiile pentru o astfel de schimbare a conştiinţei opiniei publice. Iar când milioane de americani privesc temător în direcţia Rusiei, să schimbi cursul politic în privinţa Moscovei este foarte greu. Iată de ce întâlnirea de la Helsinki dintre Trump şi Putin nu va aduce nimic, poate doar cuvinte frumoase şi speranţe nedefinite.

owner

Recent Posts

Răspunsul nostru nu este pentru Chamberlain*

Reprezentanta oficială a MAE rus, Maria ZAHAROVA și consilierul principal al departamentului de informație și…

8 ore ago

Putin: Plan de acțiuni în cazul în care Occidentul aprobă atacuri asupra Rusiei

Rusia demonstrează Occidentului care se gândește cum să ajute mai departe Ucraina, că este pregătită…

16 ore ago

Minus unu, minus doi….

Deci, prin decret special al președintelui Ucrainei, a fost demis din funcția sa de comandant…

17 ore ago

Volodin: Acțiunile Parlamentului European duc la un război nuclear global

Apelul adresat de Parlamentul European țărilor UE de a permite Kievului să atace teritoriul Federației…

19 ore ago

Putin: Trebuie acoperit întreg necesarul de drone al armatei

Rusia trebuie să acopere la capacitate maximă necesarul de aparate de zbor fără pilot al…

19 ore ago

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

2 zile ago

This website uses cookies.