Hot News
Exclusiv! Andrei Deviatkov: Înghețarea dialogului politic nu va afecta relațiile dintre popoarele noastre
14/07
Rusia, pregătită să-i ducă pe astronauţii americani în cosmos
15/07

Nikolai Mironov: Trump nu vrea o apropiere între Rusia şi Europa

Președinții Vladimir Putin și Donald Trump/ Foto de arhivă/ RIA Novosti

Analiştii ruşi arată că, în condiţiile unei agende de lucru destul de restrânsă, practic nu există puncte de apropiere a poziţiilor celor două ţări, Rusia și SUA, la summitul de pe 16 iulie: în contextul general al unor relaţii dezastruoase lipsesc subiectele care să permită identificarea de abordări comune.

Stilul negocierilor rămâne cel tradiţional pentru ambii lideri: Donald Trump va fi, după toate probabilităţile, extrem de expresiv şi direct, în timp ce Putin va păstra o atitudine rezervată, poate uşor cam prea politicoasă, scrie RIA Novosti. Cei doi se vor întâlni pe 16 iulie, la Helsinki şi, potrivit purtătorului de cuvânt al preşedinţiei ruse, vor exista chiar şi declaraţii de presă.

Directorul Centrului pentru reforme economice şi politice, Nikolai Mironov, consideră că Trump vrea să împiedice o eventuală apropiere între Europa şi Rusia, în contextul tensionării raporturilor dintre SUA şi Bătrânul continent. Iată de ce, înscrierea pe lista discuţiilor a gazoductului Nord Stream-2 pare o mişcare logică.

„Pentru Trump, esenţial este ca Europa să nu se mai apropie de Rusia. El trebuie să ne despartă, într-un fel sau altul… De aceea, Trump nu va face nici un fel de avansuri. Nu întâmplător a făcut declaraţii referitoare la Crimeea. Dar în ce măsură America şi-ar putea schimba poziţia în chestiunile cheie, aici sunt multe semne de întrebare”, a apreciat expertul.

În opinia politologului, trebuie făcută distincţie între retorică şi esenţă. „Retoric, Trump ar putea face o grămadă de declaraţii care mai de care mai interesante. El ajunge mereu în topul ştirilor dar, în esenţă, se va schimba ceva? Nu poţi vinde retorică în locul unor lucruri concrete. Trump încearcă să lase impresia că relaţiile cu Rusia pot fi normalizate, dar mai degrabă el încearcă să prevină o apropiere între Rusia şi Europa”, crede Mironov.

Cine are nevoie de summitul ruso-american?

„Mai degrabă Trump decât Putin”, este de părere Aleksei Zudin, expert la Institutul pentru studii politice şi socio-economice. „Donald Trump vine la întâlnire cu dorinţa fermă de a obţine cât mai multe puncte politice. Ceea ce înseamnă că vrea un succes, măcar unul aparent, care să fie avantajos vândut acasă, pentru alegătorii şi elitele americane”, a adăugat expertul.

În opinia analiştilor, Trump este în stare de orice paşi extravaganţi, inclusiv în privinţa Rusiei. Mironov a amintit că preşedintele american a schimbat multe în politica externă a Statelor Unite: atât în privinţa acordului nuclear cu Iranul, cât şi în relaţiile cu Europa. „În ultimul timp, retorica lui a fost contradictorie. Dintr-o dată vorbea despre Crimeea în termeni pozitivi, după care s-a arăta indignat de câţi bani primeşte Rusia din Europa pentru gaz. Deocamdată este greu să tragi o concluzie, să înţelegi rostul”, a spus analistul.

„Americanii au un oarecare interes pentru întărirea relaţiilor cu Rusia, dar nu ştiu în ce măsură va depăşi ea acea linie de politică externă apărută încă din mandatul lui Obama, adică de izolare a Rusiei şi nerecunoaştere a vreunui interes al Moscovei”, a subliniat expertul.

Politologul Gleb Kuzneţov este mai mult decât convins că, la Helsinki, preşedintele Trump „nu numai că poate, dar cu siguranţă va face tot felul de lucruri prea puţin plăcute”, care nu trebuie însă luate în seamnă. „Trump este mereu acelaşi: obraznic, direct, satisfăcut, lăudându-şi mereu reuşitele indiferent de realitate. Aşa va fi şi acum”, afirmă analistul. În această situaţie, preşedintele Putin va intra, probabil, în expectativă, adotând un comportament corect, respectuos. Va asculta totul cu multă atenţie. Dar nu se poate vorbi despre vreo linie de apropiere”, consideră el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940144