Hot News
Când inimile vor fi readuse la viaţă
13/07
Gazprom a construit două treimi din Turkish Stream
14/07

Gaura de ozon va reveni, dar va slăbi până în 2040

Gaura de ozon de deasupra Antarcticii, care s-a închis la sfârşitul anului trecut, va reveni la toamnă, dar până în 2040 ea ar putea „slăbi” considerabil, a declarat şeful Programului climatic al WWF Rusia, Aleksei Kokorin.

Anterior, Agentia spatiala europeană (ESA) a anunţat că gaura de ozon, care a cuprins jumătate din teritoriul Antarcticii, s-a strâns până la 26 noiembrie 2017. „Statistica găurii de ozon din ultimele decenii demonstrează că ea se diminuează şi, după toate probabilităţile, valorile ei medii se vor apropia, spre 2040, de cele din anii 1970, perioadă în care omenirea a început să arunce masiv în aer substanţe chimice, care, ulterior, au contribuit la formarea ei”, a spus Kokorin.

Potrivit precizărilor sale, de regulă gaura de ozon de deasupra Antarcticii apare anual din septembrie până în noiembrie, când este foarte frig, dar mai este şi lumină solară. „Nu se pune problema ca ea să dispară complet, importante sunt dimensiunile geografice şi concentraţia de ozon de la înălţimi de 18-22 kilometri. Gaura în sine a fost, este şi va fi”, a concluzionat expertul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940297