Hot News
Capsulă a timpului găsită la Kaliningrad
12/07
Timp, înapoi (IV): Deodorant și Lenin
12/07

Matematicienii ruşi vor învăţa computerul să recunoască vorbirea

Matematicienii ruşi de la MFTI şi Academia de ştiinţe au făcut un mare pas în crearea unor algoritmi care să recunoască vorbirea la fel cum procedează omul.

„Am înţeles, am descris şi am modelat momentul naşterii limbii. Mai trebuie adăugaţi identificatori de tipare, acţiuni şi evaluări emoţionale. De ce? Pentru că omul nu are un USB şi nici nu îi poate fi citită sau copiată baza de cunoştinţe. De aceea, limba este singurul mijloc în natură de a trasmite cunoştinţe”, a explicat Aleksandr Jdanov, profesor MFTI, citat de RIA Novosti.

În ultimii ani, graţie dezvoltării matematicii şi a capacităţii de calcul a computerelor, a apărut posibilitatea de a „construi” complicate reţele neurale, sisteme de inteligenţă artificială, capabilă să îndeplinească nişte misiuni simple, ba chiar să „gândească” în mod creativ, favorizând, astfel, apariţia unor noi genuri de artă şi tehnologii.

Jdanov crede că toate aceste reţele neurale au un mare dezavantaj: „Noi nu am înţeles în totalitate cum învaţă şi lucrează. Mai mult, s-a constatat că gândesc altfel decât oamenii. Ceea ce înseamnă că nu pot fi folosite pentru a desicfra tainele conştiinţei sau pentru a imita cât se poate de real o discuţie cu o persoană”.

Una dintre cauze îl reprezintă faptul că, potrivit multor oameni de ştiinţă, toate reţelele neurale moderne nu ştiu să „înveţe mai departe”, să schimbe principiul de muncă în chiar timpul îndeplinirii obligaţiilor directe. O astfel de capacitate este specifică oamenilor, dar şi altor fiinţe evoluate. Jdanov şi colegii lui vor să pornească pe acest drum, încercând computerul să recunoască vorbirea fluentă.

Foto:  RIA Novosti/Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940763