Hot News
Dialogul parlamentar între Rusia şi SUA s-a reluat
09/07
Sancţiunile împotriva Rusiei, considerate ineficiente
09/07

China a propus Rusiei crearea în comun a unui concurent pentru OneWeb

Aflată la negocieri la Moscova, o delegaţie chineză a propus companiei Roskosmos să analizeze posibilitatea realizării împreună a unui grup de sateliţi pentru accesul la internet în bandă largă şi care că concureze cu OneWeb şi Starlink, scrie RIA Novosti, citând surse din industria cosmică.

Anterior, Roskosmos a prezentat la Moscova răspusul său la OneWeb – sistemul de sateliţi „Efir”, care ar uma să cuprindă 300 de sateliţi. Crearea sistemului ar necesita investiţii de 300 miliarde ruble. Pe viitor, el ar urma să intre, impreună cu alți sateliţi, precum cei de navigare sau cu aparatele cosmice de sondare a Pământului de la distanţă, în sistemul „Sfera”, astfel că gruparea va ajunge la 600 de sateliţi.

În cadrul unei întrevederi bilaterale, delegaţia Chinei venită la Moscova pentru a face cunoştinţă cu noua conducere a Roskosmos, şi-a expus, la rândul ei, planurile de formare a unui grup de sateliţi de comunicaţii pe mai multe nivele. În acest cadru, oaspeţii au invitat Moscova să se implice în proiect.

Potrivit interlocutorilor agenţiei RIA Novosti, China intenţionează să pună la punct un sistem naţional de sateliţi compus din aproximativ 1000 de aparate cosmice, plasate pe orbite joase, medii şi geostaţionară – un fel de replică la sistemul OneWeb, care numără în jur de 900 de aparate care evoluează pe orbită joasă.

„S-a primit o astfel de propunere de a crea în colaborare un sistem chino-rus, unde fiecare parte să realizeze cam jumătate din proiect şi să suporte 50% din cheltuieli”, a explicat sursa menţionată.

Foto: RIA Novosti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940228