Hot News
India a luat decizia finală cu privire la S-400
03/07
Dmitri Peskov: NATO este rodul epocii confruntării
03/07

Izolarea Rusiei? Vast program!

Corneliu Vlad

Prin apropiata întâlnire Trump – Putin, politica de izolare a Rusiei primește o lovitură grea și nu neapărat surprinzătoare. Fusese oarecum prefațată de un alt eveniment, spectaculos și el pentru miliarde de pământeni: Cupa Mondială de fotbal,  în plină desfășurare acum, în 11 mari orașe ale Rusiei, care a avut de întâmpinat și de trecut peste mari împotriviri în desemnarea  sa ca țară gazdă.

Despre izolarea Rusiei se vorbește și se face mai tot ce se poate imagina, de aproape un secol, adică nu cu mult după prăbușirea imperiului și crearea federației de republici pe o șesime (atunci) din uscatul Terrei.

Izolarea Rusiei? “Vast program!”, exclama cândva, cu o ironie ucigătoare, într-o altă împrejurare, generalul De Gaulle la un proiect la fel de ridicol și de nerealist. Așadar, izolarea  țării cu suprafața cea mai întinsă de pe planetă (17 milioane kmp), care măsoară de la Kaliningrad la Vladivostok peste 9 000 km și are ca vecini de frontieră nu mai puțin de 16 state din Europa și Asia. Unul dintre principalii producători și exportatori mondiali de resurse minerale și energie, membru permanent în Consiliul de Securitate, redutabilă putere nucleară etc. etc.

Este adevărat că despre izolare, boicotare, sancțiuni, embargouri, restricții, bariere, obstrucționări șamd s-au pus în mișcare coaliții și alianțe, proiecte și planuri, ba chiar războaie, încă din timpul Rusiei Sovietice, când acest stat, solicitat de schimbări radicale și dramatice, era încă precar și ca stabilitate internă,  și în relațiile cu lumea. Astăzi însă nu numai Rusia, dar niciun punct de pe scoarță Pământului nu ar mai putea fi izolat.

Fără Rusia, vest-europenii ar clănțăni de frig cel puțin câteva ierni, aventurile spațiale ale omenirii (mai concret ruso-americane) ar îngheța și ele în proiect, iar cultura și știința, arta și sporturile ar fi mai sărace. În schimb, arsenalele inimaginabile ale Rusiei nu știm cu ce s-ar îmbogăți. Intempestivul pugilist american Mike Tyson a zis odată că “toți au un plan, până când primesc un pumn în gură”. Cotidianul britanic “The Guardian”, care amintește butada, scrie : “Vreme de peste 70 de ani, Europa a avut un plan : să se mențină unită împotriva Rusiei și să se bazeze pe alianța cu SUA. Acum Europa a primit un pumn în gură de la Donald Trump.” Firește că ziarul britanic dramatizează, dar poate nu și săptămânalul german “Der Spiegel” care afirmă că „ Occidentul, așa cum îl știam noi cândva, nu mai există.” Și, nota bene, nu din cauza Rusiei.

Corneliu Vlad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2938653