Hot News
Solidaritatea suedezo-britanică s-a ruinat: miniștrii vin la Cupa Mondială 2018
01/07
Cât au cheltuit suporterii străini în primele zile ale Cupei Mondiale
01/07

Pe leagănul fericirii oamenilor

Viaceslav Kostikov

Relațiile sociale pot intra într-o zonă de turbulențe. În sondajele de opinie din ultimii ani, rezidenții ruși vorbesc cu atât de multă încredere despre nivelul nespus de mare al fericirii lor (aproape 80% în unele regiuni), încât guvernul a decis să mai închidă robinetul din care țâșnește acest har.

Și l-a dat mai încet. Prețurile pentru medicamente, alimente, întreținere, bilete de avion și tren, impozitele pentru terenuri au crescut. Medicina gratuită te usucă. Asigurările oferă servicii din ce în ce mai puține. „Vom face gratuit o analiză a urinei, dar pentru un test de sânge plătiți”. Serviciile de la biserică și pentru pompe funebre au crescut. Bătrânii care, potrivit unei lungi tradiții, strângeau bani pentru înmormântare, se tem că nu vor avea destui bani pentru litanie.

Se pare că se smulge câte puțin, dar ca rezultat al buzunăritului „mic”, taxele generale impuse populației în ultimii ani au crescut de  două ori mai rapid decât veniturile. În multe regiuni, oamenii devin debitori cronici. Populația care era obișnuită să rabde – răbda. Dar deodată au venit noi prețuri la benzină. Călătoria la dacia – casa de vacanță – a început să muște. Oamenii s-au revoltat. Dar guvernul, legănat de previziunile privind stabilitatea situației sociale, nu a auzit această rumoare.

Nu s-au uitat peste gard

Drept urmare, funcționarii nu au ținut cont de unele trăsături ale relațiilor lor cu oamenii. Din cauza gardurilor vilelor suburbane, prin geamurile „Mercedeselor”, viața oamenilor nu este vizibilă. Oficialul mai înalt și mănâncă și bea și se odihnește într-un alt mod. Salariul mediu al unui funcționar din Rusia este de patru ori mai mare decât cel al unui medic sau al unui profesor. Acest lucru este în conformitate cu datele oficiale ale Rosstat. Analiștii independenți spun ca nivelul real al sărăciei în țară este subevaluat. Mai ales în regiuni. Astfel, și cititorii săptămânalului „Argumentî i Faktî” scriu în ziar: țăranii trec de la vodcă la samogon (o tărie făcută acasă prin distilare), de la țigări la tutun crescut în gospodării.

Lumea statistică a Rusiei, din care propaganda face un tablou popular colorat și naiv, începe să se prăbușească literalmente la niște zeci de kilometri distanță de Moscova. Și, în această lume reală, viața se măsoară prin alte categorii. Studiile arată că, ajungând vârsta de 60 de ani, o parte semnificativă a populației începe să se perceapă ca bătrâni și bătrâne (în Occident, această percepție vine la 70 de ani) și visează la pensionare. Și, bineînțeles, atunci când  li s-a spus oamenilor că, în urma reformei sistemului de pensii, ei vor trebui să mai stea încă câțiva ani la mașini-unelte sau să munceasă pe șantier, acest lucru multora nu le-a plăcut.

Nu se comite un sacrilegiu …

Pregătind reforma sistemului de pensii, autoritățile nu au luat în considerare faptul că o parte semnificativă a populației în vârstă încă trăiește cu amintirea erei sovietice. Nici atunci pensiile nu erau mari, dar cartea de pensii a fost percepută și este percepută ca o recompensă bine meritată pentru întreaga viață dificilă de trăit, ca o eliberare. Pensia în Rusia este aproape un lucru sfânt, dat de Dumnezeu. Și indiferent de modul în care puterea încearcă să convingă că „creșterea vârstei de pensionare este asociată cu o creștere a speranței de viață”, oamenii percep acest lucru ca pe un sacrilegiu social.

Guvernul nu pare să fi prins aceste nuanțe. Au început să deschidă ochii doar după ce oamenii au demarat strângerea desemnături de protest în regiuni. Este demn de remarcat faptul că s-au alăturat acestei inițiative de protest și sindicatele, de obicei ascultătoare și tăcute. Nu este greu de ghicit că alte forțe vor dori să câștige capital politic pe această chestiune: este vorba de Partidul Comunist al Federației Ruse, Partidul ”Rusia Justă”, Partidul Liberal-Democrat al lui Jirinovski și grupurile marginale.

O rezervă de răbdare populară mai există. Potrivit Institutului de Analiză Socială și Prognoză al Academiei de Economie Națională, 80% dintre cetățeni nu consideră că starea lor materială este proastă. Iar astfel de stări de spirit sunt înregistrate de sondaje închise. Pentru Kremlin, acestea sunt efectuate de Serviciul Federal de Pază (FSO). Analiștii politici avertizează, de asemenea, despre posibila agravare a situației sociale din regiuni. Or, în acest an, în 26 de regiuni vor avea loc alegeri de guvernatori, iar în 17 – alegeri pentru adunările legislative regionale. Rezultatele s-ar putea dovedi neașteptate, inclusiv pentru partidul de guvernământ, ”Rusia Unită”, care susține reformarea sistemului de pensii.

Situația este agravată de faptul că, într-o perioadă scurtă de timp, mai multe lovituri palpabile asupra portofelului populației au coincis: creșterea prețurilor pentru benzină, tarife de întreținere, creșterea TVA. Rezervele de rezistență a fericirii populare în regiuni se topesc vizibil. Întreprinzătorii strigă și ei: ”Ajutor!”.  Potrivit sondajelor Institutului de Sociologie VȚIOM, 20% dintre aceștia sunt pregătiți să-și închidă afacerile.

Sub acoperire

Nu se poate spune că guvernul este surd la aceste semnale. Dar acesta se așteaptă că, sub acoperirea politică a președintelui a cărui rată de popularitate rămâne destul de ridicată, va fi posibilă și promovarea unor reforme nepopulare. Oficialii cred că, dacă ei reușesc să explice oamenilor bine și corect rostul reformei, atunci protestele deschise pot fi evitate. Însă, în ultimii ani, resursele unei astfel de propagande au scăzut semnificativ.

Între nevoia urgentă de reformă și temerile legate de climatul social, în țară au apărut contradicții grave. Kremlinul, se pare, deja a prins o schimbare în starea de spirit.

Declarațiile purtătorului de cuvânt al președintelui („Putin nu participă la discutarea parametrilor reformei sistemului de pensii, deocamdată doar guvernul lucrează la aceștia”) poate fi interpretate ca dorința lui V. Putin de a se distanța de acțiunile guvernului și de a păstra libertatea de manevră.

La vârfurile puterii, sunt discutate opțiuni pentru a ieși dintr-o situație dificilă. Potrivit informațiilor mele, există mai multe.

Opțiunea numărul 1: guvernul va reuși să explice oamenilor că nu există o altă cale, că fără reform, în câțiva ani „va fi și mai rău”.

Opțiunea numărul 2: sub o grindină de critici și pe fondul creșterii nemulțumirii, reforma va fi relaxată sau întârziată. Oamenii vor primi (sau li se vor promite) niște daruri.

Opțiunea numărul 3: dacă guvernul va insista asupra unei implementări stricte a reformei și nemulțumirile depășesc limitele admise, Kremlinul nu va mai putea să se distanțeze de evenimente. Într-o formă moale sau dură, V. Putin îi va sugera lui D. Medvedev că „nu-i voie să faci așa ceva”. Forma de după ar presupune demisia inițiatorilor reformei.

Mai există încă o opțiune – nr. 4. Realizând că nu mai este posibilă amânarea reformei, V. Putin sacrifică o parte din ratingul său, apelează la națiune și cere poporului să accepte reforma și consecințele ei inevitabile. În presă au mai apărut deja informații că președintele pregătește un nou mesaj către Adunarea Federală. De fapt, către popor.

Săptămânalul ”Argumentî i Faktî”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937257