Hot News
„Timpul Arcticii” se accelerează
30/06
Kaliningrad şi-a luat rămas bun de la Cupa Mondială
30/06

Americanii au promis Germaniei să nu pună beţe în roate proiectului Nord Stream 2

Washingtonul a asigurat autorităţile germane că, deocamdată, nu intenţionează introducerea de sancţiuni care să împiedice construcţia gazoductului din Rusia în Europa. Printre altele, americanii nu se opun realizării proiectului Nord Stream 2.

 „Am primit promisiunea părţii americane. În primul rând, este vorba de proiecte care au legătură cu construcţia conductei Nord Stream 2. Există promisiunea părţii americane că aceste proiecte vor fie excluse de la sancţiuni”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german al Economiei şi Energiei, scrie RBK. Surse din guvernul de la Moscova au arătat că problema scoaterii gazoductelor de sub ameninţarea sancţiunilor a fost discutată cu autorităţile americane de către vicepreşedintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič.

 În primăvară, Departamentul de Stat declara, prin intermediul unui reprezentant, că sancţiunile americane ar putea afecta companiile străine implicate în realizarea proiectului Nord Stream 2. Avertismentul a fost confirmat, ulterior, de un consilier al Departamentului de Stat pe probleme de energie. Câteva zile mai târziu, un responsabil al companiei Uniper, care face parte din consorţiul de investitori ai gazoductului Nord Stream 2, a definit sancţiunile americane drept „extrem de periculoase” pentru părţile europene participante la proiect. „Este un risc pentru toti cei cinci membri ai consorţiului”, a insistat el.

 Dar poate cel mai activ s-a opus Ucraina, nemulţumită de gândul că darea în exploatare a unui gazoduct prin care Gazprom ar furniza zilnic în Europa, ocolind Ucraina, câte 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, ar priva Kievul de importante venituri obţinute sub formă de taxă de tranzit. Potrivit preşedintelui Petro Poroşenko, ar fi vorba despre aproape trei miliarde de dolari pe an.

Foto: Sputnik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937257