Hot News
Putin: Potențialul armatei ruse va spori de câteva ori 
29/06
Rogozin a prezentat cele „zece porunci” pentru Roskosmos
29/06

Fizicienii ruşi au reușit să prognozeze dezvoltarea faliilor terestre

Oamenii de ştiinţă din Rusia au pus la punct un algoritm care permite crearea unor modele precise ale zăcămintelor de petrol şi gaze naturale, dar şi prognozarea dezvoltării faliilor şi a rupturilor din adâncul Pământului. Descrierea acestui algoritm apare în revista Geophysical Prospecting, informează RIA Novosti.

„Fiecare verigă a progresului tehnico-ştiinţific a început de la matematică. Abordarea noastră poate fi extrapolată la undele mecanicii cuantice, ceea ce va însemna un important pas înainte în descifrarea tainelor privind structura materiei”, a declarat Alena Favorskaia, de la Institutul Fizico-Tehnic din Moscova (MFTI).

Multe dintre zăcămintele de petrol descoperite în URSS şi în ţările occidentale la mijlocul secolului trecut conţin enorme rezerve de hidrocarburi, inaccesibile, practic, din cauza strategiei incorecte de exploatare a acestora. De regulă, lichidul care este pompat de sonde din asemenea puţuri este compus aproape total din apă, nu din carburant, ceea ce reduce simţitor randametul acestor zăcăminte veterane.

Încercând să evite acest lucru, oamenii de ştiinţă au creat diferiţi algoritmi, analizând datele seismologice şi folosindu-le pentru a anticipa cum se modifică aceste zăcăminte când sunt extrase hidrocarburile. Astfel de calcule ajută la minimizarea şanselor ca procesul industrial să genereze o serie de cutremure, aşa cum s-a întâmplat în SUA la începutul secolului trecut.

Acest set de formule permite geologilor să calculeze cum trebuie să se comporte două tipuri de unde seismice – de oscilaţii elastice şi acustice – în cazul mişcării prin grosimea rocilor, ca pe baza acestor date sa înţeleagă dacă în interiorul „cubului” studiat se află zone pustii.

Foto: MFTI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939333