Categories: Economie

De ce ţările OPEC+ au sporit producţia de petrol

Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol şi statele care nu intră în cartel au decis majorarea producţiei de petrol cu aproximativ un milion de barili pe zi, pentru a compensa golul lăsat de Venezuela şi viitoarea scădere a producţiei din Iran. Rusia va returna două treimi din volumele pierdute.

Hotărârea de majorare a producţiei reprezintă o tentativă de revenire la înţelegerile iniţiale, a explicat OPEC. Dacă nu se va reuşi aducerea cotelor la nivelul dorit, în septembrie se va mai proceda la o relaxare. Iar dacă piaţa „va fi invadată de petrol”, semnatarii acordului vor reduce producţia, au precizat responabilii cartelului.  Pentru Rusia, acest lucru înseamnă o creştere până la 550 milioane tone.

La Bursa londoneză ICE Futures, cotaţiile de ţiţei au crescut vineri cu 2,5 dolari, până la 75,55 dolari/baril. Piaţa se aştepta la ceva mai rău: Rusia propusese o majorare a cotelor cu 1,5 milioane barili pe zi. Totuşi, potrivit analistului Andrei Polişciuk, de la Raiffeisenbank, pe viitor, preţul aurului negru va depinde, în mare măsură, de producţia din SUA şi de politica americană.

În august 2017, Statele Unite au instituit sancţiuni în privinţa Venezuelei, limitând, totodată, operaţiunile cu acţiunile şi obligaţiunile emise de guvernul ţării şi de compania petrolieră de stat PDVSA. Acum, SUA analizează posibilitatea introducerii de noi măsuri restrictive, menite să conducă la scăderea producţiei de petrol.

În acelaşi timp, Statele Unite au ieşit din acordul nuclear cu Iranul şi au interzis rezidenţilor şi partenerilor lor să cumpere petrol din această ţară începând cu noiembrie 2018. Prin urmare, în cursul acestui an, producţia de ţiţei a Venezuelei şi Iranului vor continua să se diminueze, arată, într-un raport, analiştii Vygon Consulting.

În schimb, americanii şi-au sporit considerabil producţia: în primul trimestru cu 1,7 milioane de barili pe zi comparativ cu perioada de referinţă din anul anterior şi se crede că ea va creşte până la două milioane până la sfârşitul anului.

Foto: AzerNews

owner

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

16 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

17 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

18 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

19 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

20 de ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

2 zile ago

This website uses cookies.