Hot News
Putin şi Poroşenko au vorbit la telefon pentru a două oară în două săptămâni
22/06
Rogozin a anunţat când se va renunţa la rachetele Proton
23/06

Putin va trebui să gestioneze o altă țară

Cererea de schimbare arată că textul și contextul epocii s-au modificat

Centrul Levada a publicat un sondaj de opinie privind așteptările cetățenilor de la noul mandat prezidențial al lui Vladimir Putin. Mass-media s-a grăbit să publice în titlurile știrilor că majoritatea rușilor (51%) doresc să-l vadă pe actualul șef de stat la postul său şi după 2024. Președintele însuși a promis să nu încalce Constituția, care nu permite unei persoane să dețină un post superior mai mult de două mandate consecutive. Se pare că o parte semnificativă a societății dorește ca Putin să găsească o oportunitate de a eluda restricțiile.

Încrederea în indivizi, în acest caz, în Vladimir Putin, în Rusia este mult mai puternică decât respectul pentru instituții și proceduri sau credința în inviolabilitatea și valoarea lor. Un politician prea popular ar putea schimba Legea fundamentală, ajustând-o la persoana sa. Societatea, judecând după sondaje, este gata să-i dea o carte albă pentru acest lucru. Aproape totul depinde de voința sa: fără să aibă o concurență reală, să rămână totuși un garant al normelor constituționale sau să realizeze restructurarea legislativă în interesul unei forțe politice.

Cu toate acestea, sondajul Centrului Levada nu este atât de simplu. Judecând după datele sociologilor, pe parcursul anului incomplet, mentalitatea rușilor s-a schimbat vizibil. 57% dintre respondenți cred că țara are nevoie de „schimbări decisive, pe scară largă”. În august 2017, doar 42% dintre cetățeni aveau o astfel de viziune. Aproximativ același număr (41%) consideră  că Rusia are nevoie doar de mici modificări.

„Schimbare!”. Este un slogan politic, în care o varietate de cereri pot fi combinate. Succesul politicienilor care merg la alegeri cu un astfel de slogan este, de obicei, faptul că ei captează starea de spirit a maselor, iar oricine votează pentru ei simte că este vorba despre problemele sale. Să se schimbe – spre bine! – poate nivelul venitului, bunăstarea, calitatea palpabilă a educației, medicinii, serviciilor publice. Dar mecanismele care asigură creșterea pot, de asemenea, să se schimbe. Altfel pot să funcționeze instituțiile și mecanismele de stat.

Sondajul realizat de Centrul Levada arată că rușii așteaptă în primul rând modificări care sunt destul de tangibile. Ei doresc un nivel de trai mai mare, salarii și pensii crescute, un  șomaj mai scăzut, ei vor ca autoritățile să fie mai preocupate de rezolvarea problemelor sociale. De fapt, acesta este și orizontul schimbărilor pe care le-a enunţat puterea însăși. În prezent, Vladimir Putin vorbește în mod constant despre creșterea veniturilor și calităţii vieții în discursurile sale publice. Noul decret din mai vizează tocmai acest lucru. Prin urmare, nu există nicio contradicție între încrederea în Putin și voința de a-i acorda președinția pentru următorul termen, deja neconstituțional, și cererea de schimbare.

Cu toate acestea, Putin este un politician foarte experimentat, care nu face nimic și nu vorbeşte nimic întâmplător. Aparent, el a înțeles încă înainte de începerea campaniei prezidențiale că în următorii șase ani va trebui să conducă o altă țară și o altă societate. Cu această situație puterea a avut deja de-a face în timpul președinției lui Dmitri Medvedev, în 2008. Atunci, în țară s-a format clasa de mijloc, economia marilor orașe s-a reorientat spre sfera serviciilor. Articolul lui Medvedev, „Rusia, înainte!”, înființarea complexului Skolkovo (varianta rusă a Silicon Valley), inovare, modernizare, repornire – toate acestea au fost un răspuns la schimbarea textului și contextului epocii.

Apoi, autoritățile au reușit să înghețe schimbările, sub presiune externă, să transforme un discurs conservator, patriotic, înt-unul de actualitate. Cu toate acestea, noul text și context nu au plecat nicăieri. Cu ideea aceea de Rusia încercuită de inamici puteți câștiga alegerile, puteți obține un imens credit de încredere. Dar, pentru a conduce țara în continuare, ghidându-vă pe această idee, poate, este imposibil.

Probabil, nu este întâmplător faptul că 54% dintre cei chestionați de sociologii Centrului Levada au declarat că așteaptă  de la noul mandat prezidențial o normalizare a relațiilor cu Occidentul. S-ar părea că nimic n-ar prevesti așa ceva. Și campania lui Putin a fost construită pe o perspectivă opusă. Dar așteptările și solicitările sunt exact așa, iar autoritățile trebuie să țină cont de acestea.

Nezavisimaia Gazeta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939352