Hot News
Negocierile dintre Rusia și Ucraina, din nou în impas
20/06
Cum vor fi dezvăţaţi elevii de manuale
21/06

Calea către creşterea economică trece prin terenul de fotbal

Președintele Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina/ Foto: RIA Novosti

Cupa Mondială de fotbal va impulsiona economia rusă cu o creştere de 0,1 – 0,2%. Aşa a anunţat şefa Băncii Centrale, Elvira Nabiullina. În acelaşi timp, Mondialul nu va exercita o influenţă semnificativă asupra inflaţiei.

De căţiva ani, Banca Centrală a Rusiei (ŢBR) are drept scop principal stăvilirea inflaţiei. La sfârşitul anului trecut, preţurile de consum au crescut cu 2,5%, cel mai mic indicator din întreaga istorie a Rusiei moderne. Un record care, potrivit prognozelor ŢBR, nu se va repeta şi în 2018, când inflaţia va ajunge la 4%. De la începutul anului s-au înregistrat 1,7%. Nabiullina a precizat, în context, că marea competiţie sportivă găzduită de Rusia nu va avea o influenţă substanţială asupra inflaţiei. “Numai pe termen scurt, în unele oraşe şi la anumite produse şi servicii, destinate cu precădere turiştilor”, a subliniat şefa ŢBR.

Experţii sunt de acord cu estimarea oficialului în privinţa mărfurilor de larg consum. Astfel, în opinia analistului Vladimir Rojankovski, prognozând inflaţia pe durata Cupei Mondiale, în acest caz, preţurile vor creşte strict ca efect al scumpirii benzinei. Oricum, serviciul federal antimonopol monitorizează cu destulă eficienţă evoluţia preţurilor la produse de primă necesitate. Dar inflaţia cuprinde nu doar preţurile la produse, ci şi la servicii, unde nu există plafoane. Spre exemplu,  preţurile la cazare în hotelurile din oraşele care au găzduit meciurile Cupei Mondiale s-au dublat. Ceva similar s-a întâmplat şi cu tarifele de taximetrie. De aceea, ele nu intră în formula de determinare a inflaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937263