Hot News
Peisajul lui Malevici, scos la licitație la Londra pentru 10 milioane de lire sterline
20/06
Calea către creşterea economică trece prin terenul de fotbal
21/06

Negocierile dintre Rusia și Ucraina, din nou în impas

Franţa urma să găzduiască întâlnirea de lucru a Grupului Normandia. Responsabili ai diplomaţiilor din Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina se înţeleseră în ajun să continue dialogul început în săptămâna anterioară la nivel ministerial. În primul rând era vorba de organizarea unei misiuni de pace a ONU pentru Donbas. A doua chestiune – un schimb de persoane reţinute şi condamnate.

Întâlnirea de lucru a fost anunţată de agnţia Interfax-Ukraina. Un comunicat oficial nu a existat însă. Experţii ministerelor de externe ale celor patru părţi implicate în procesul de reglementare a situaţiei din estul Ucrainei urmau să elaboreze propuneri de compromis care să permită o apropiere de poziţii între Kiev şi Moscova, scrie Nezavisimaia gazeta.

Surse NG au precizat că, în faza actuală, nu s-a stabilit un grafic. În ceea ce priveşte forţele de pace, este vorba, de fapt, de o „reanimare” a aşa numitului plan al lui Steinmaier, apărut în urmă cu doi ani şi care presupune o realizare pe etape a acordurilor de la Minsk. Cu o încetare a focului şi retragere a trupelor, într-o prima etapă, urmată de redislocarea tehnicii militare în zone special amenajate, operaţiune care s-ar fi desfăşurat sub controlul OSCE şi, poate, a unei misiuni de pace a ONU. Apoi, organizarea de alegeri locale în raioanele care nu sunt controlate de Kiev. Pe durata campaniei electorale, partea ucraineană ar fi urmat să atribuie regiunii un statut special pe perioadă limitată. Dacă OSCE ar recunoaşte rezultatele alegerilor, statutul se prelungeşte pe durată nelimitată, cu înscrierea lui în legislaţia ucraineană.

Ucraina nu a acceptat acest plan, considerând că va favoriza legalizarea celor două regiuni separatiste. Kievul cere în primul rând lichidarea republicilor şi revenirea sub jurisdicţia ucraineană a Donbasului. Prin urmare, este greu de spus ce amendamente ar trebui aduse respectivului plan pentru a face pe placul Kievului. Sunt însă analizate mai multe variante ce prevăd introducerea etapizată a unor forţe de menţinere a păcii (pe linia de delimintare până la graniţa cu Rusia) şi readucerea treptată a regiunii sub controlul Kievului.

Directorul centrului de analize politice „Politika”, Nikolai Davzdiuk, este de părere că lungile discuţii nu au adus rezultate, deocamdată. „Pentru Rusia, o misiune ideală de pace în Donbas ar însemna trupe ruse, rebotezate în forţe de pace”, a declarat el la un post de televiziune. Diplomatul ucrainean Aleksandr Hara a arătat că în momentul de faţă nu pot fi adoptate soluţii fără Rusia, iar partea rusă nu acceptă variantele ucrainene.

Citiți și

Karasin: In Ucraina are loc o foarte periculoasa escaladare a tensiunilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2938652