Hot News
A fost găsită legendara navă „Novik”
18/06
Ce se va întâmpla cu reforma sistemului de pensii în Rusia
18/06

Jocul în care au învins şi ruşii, şi saudiţii

În ziua în care, în prezenţa şefului FIFA, Gianni Infantino, preşedintele rus, Vladimir Putin şi prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed ibn Salman al Saud, au urmărit împreună cum naţionala Rusiei zdrobea selecţionata saudită, a mai avut loc un fel de „joc” între reprezentanţii celor două ţări.

E adevărat, protagoniştii acestui meci s-au despărţit abolut încântaţi unii de ceilalţi. Cu alte cuvinte, părţile au convenit crearea unor mecanisme de control asupra pieţelor petroliere globale, inclusiv pe linia formării preţurilor.

Desigur, nu este vorba despre nici un fel de „cartel”. Formal, delegaţia Rusiei şi cea a Regatului saudit s-au înţeles să colaboreze cu toţi semnatarii „declaraţiei de cooperare” în vederea creării unei structuri de conlucrare pe termen lung, invitând, totodată, şi alţi producători de petrol să se alăture acestui efort comun.

De fapt, cele două ţări şi-au asumat responsabilitatea pentru stabilitatea pieţei petrolului. În raporturile oficiale se precizează că cei implicaţi intenţionează să „ofere sprijin petrolului şi gazelor naturale, în calitatea lor de elemente ale balanţei energetice mondiale în formarea măsurilor de reglementare la nivel global.

Adică: acţiunile convenite ale membrilor OPEC, reglementate în primul rând de saudiţi, plus acţiunile grupului de producători de petrol independenţi în frunte cu Rusia şi-au demonstrat pe deplin eficienţa pe pieţele lumii. Într-adevăr, preţul barilului a revenit la cifre confortabile pentru ţările producătoare. Iar dacă mecanismul unei asemenea reglementări globale funcţionează, înseamnă că nu există motive pentru înlocuirea lui, chiar în condiţii de stabilitate, scrie, într-un comenariu, agenţia RIA Novosti.

Prin urmare, are sens ca activitatea coordonatorilro să capete o formă permanentă, să fie create canale pentru schimbul de informaţii, să fie oficializată ordinea de adoptare a deciziilor comune. În acelaşi timp însă, pe pieţe se constantă o oarecare nedreptate globală. În ultimă instanţă, nu toţi şi-au redus producţia. În schimb, de avantaje de bucură toţi, inclusiv statele care au preferat să rămână în afara oricăror înţelegeri.

De aceea, Moscova şi Ryad intenţionează să propună altor ţări să adere la acordul global de reducere a producţiei de petrol (OPEC+). Potrivit analiştilor, ar fi vorba despre mari producători de petrol, precum Statele Unite, Canada, Mexic şi Kazahstan. Nu, nimeni nu-i va atrage cu forţa. Pur şi simplu, nimeni nu trebuie să ignore faptul că, împreună, Ryad şi Moscova dispun de suficienţă forţă pentru a reglementa preţurile mondiale la petrol nu doar în interesul general, dar şi al lor. Pentru că, în anumite condiţii, preţurile pot afişa şi alte tendinţe decât cea de creştere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939351