Hot News
Flota rusă și-a demonstrat, în felul ei, sprijinul pentru Cupa Mondială
15/06
Dmitri Rogozin se pregăteşte să meargă la Viena
15/06

Piaţa construcţiilor a intrat într-o nouă eră

Se reaşează zonele de influenţă pe piaţa contrucţiilor. Deocamdată, beneficiarii acetui proces nu se cunosc, dar se ştie cine va avea de suferit. În primul rând este vorba de jucători activi şi respectabili de pe piaţă, companii precum „Samoliot development”, „Etalon”, „Lider”, etc. În al doilea rând sunt consumatorii, care vor trebui să plătească mai mult pentru un apartament.

În acelaşi timp, problemele reale ale dezvoltatorilor au început după ce activitatea lor a intrat brusc în atenţia presei, ceea ce conduce la gândul că schimbările de pe piaţă sunt regizate. Nezavisimaia gazeta aminteşte că, începând cu 1 iulie, în Rusia vor intra în vigoare noi reguli pentru constructorii de locuinţe. Astfel, pentru îndeplinirea unui proiect, companiile trebuie să dispună de o sumă egală cu cel puţin 10% din costul total al lucrării din momentul aprobării ei. Totodată, volumul mijloacelor financiare proprii destinate proiectului trebuie, la rândul lui, să fie de cel puţin 10% din valoarea proiectului, iar suma totală a plăţilor în avans, de cel puţin 30%. În plus, finanţarea lucrărilor de consctrucţie se va putea realizăa numai printr-un cont unic, deschis la una din băncile împuternicite de autorităţi.

Dezvoltatorii nu vor putea atrage alte credite pe lângă împrumutul de bază, nu vor putea lansa pe piaţă acţiuni sau obligaţiuni, să creeze organizaţii comerciale sau necomerciale, etc. O altă regulă importantă vizează introducerea principiului „un singur constructor – o singură aprobare de construcţie”, ceea ce înseamnă că dezvoltatorul trebuie să obţină aprobările pentru toate operaţiunile înainte de deschiderea şantierului, ceea ce ar putea însemna o creştere a cheltuielilor.

În opinia analiştilor, noile norme vor avea un impact devastator asupra pieţei, cu o reducere drastică a numărului de firme care activează în domeniu şi o scădere dureroasă a profiturilor. De fapt, vor supravieţui numai acest dezvoltatori fericiţi care se vor putea bucura de susţinere din partea statului şi a băncilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2938654