Hot News
Lavrov: Rusia nu va permite revizuirea documentelor privind securitatea strategică
15/06
Despre noua veche echipă prezidențială
15/06

Icoana Maicii Domnului „Smolenskaia”

Icoana Maicii Domnului „Odighitria Smolenskaia” (adică din orașul Smolensk) este considerată patroana celor care călătoresc.

Ziua Icoanei Maicii Domnului „Smolenskaia”, una dintre principalele sanctități ale Bisericii Ortodoxe Ruse, este sărbătorită de credincioși pe 10 august.
Icoana făcătoare de minuni, numită ”Odighitria” – ceea ce în greacă înseamnă „călăuzitoare, îndrumătoare” – este cunoscută în Rusia din cele mai vechi timpuri. Acest nume glorios este dat imaginii Maicii lui Dumnezeu nu din întâmplare – Preasfânta Fecioară este călăuzitoare pentru mântuirea veșnică pentru toți creștinii.

Legenda bisericii ne spune că icoana a fost pictată de către Apostolul și Evanghelistul Luca în timpul vieții pământești a Preasfintei Maici a lui Dumnezeu, Fecioara fiind prezentată până la talie, iar mâna Ei stângă susține copilul Hristos care în mâna stângă ține un sul de manuscris și cu cea dreaptă – binecuvântează.
Imaginea, după cum se presupune, ar fi fost efectuată la cererea guvernatorului Antiohiei, Theophilus. Din Antiohia, obiectul sfânt a fost mutat în Ierusalim și de acolo la templul Vlaherne din Constantinopol.

În Rusia, icoana Maicii Domnului „Odighitria” a sosit la mijlocul secolului al XI-lea. În 1046, împăratul bizantin Constantin al IX-lea Monomah (1042-1054) și-a căsătorit fiica, pe Anna, cu cneazul Vsevolod, fiul lui Iaroslav Cel Întelept, marele cneaz al Kievului, binecuvântând-o pe drum cu această icoană. Se presupune că de aici provine și numele acesteia, „Odighitria”.

Icoana Maicii Domnului ”Smolenskaia”, în Catedrala lui Hristos Mântuitorul din Moscova

După moartea cneazului Vsevolod, icoana a fost transmisă fiului său, Vladimir Monomah, care a mutat-o la începutul secolului al XII-lea în orașul Smolensk, unde a fost clădită Biserica Adormirii Maicii Domnului, în care a fost plasată ulterior icoana. De atunci, aceasta a primit numele „Odighitria Smolenskaia”.

Apărătoarea pământurilor ruse

Imaginea miraculoasă din Smolensk a Fecioarei, care de mai multe ori a părăsit locația sa natală pentru a proteja pământurile rusești de invadatori, se celebrează de trei ori pe an.

Prima sărbătoare –la 10 august (28 iulie după stil vechi) a fost stabilită în 1525, în ziua în care imaginea-minune a fost mutată de la Catedrala de Buna Vestire din Kremlinul Moscovei la mănăstirea Novodevichi (tot la Moscova), fondată de țarul Vasili al III-lea, ca un omagiu adus Maicii Domnului pentru eliberarea miraculoasă a orașului Smolensk de invadatorii lituanieni și întoarcerea acestuia la Rusia-mamă.
Potrivit legendei, tocmai rugăciunile credincioșilor în fața „Odighitriei Smolenskaia” au ajutat trupele lui Vasili al III-lea să retrocedeze Smolenskul Rusiei în 1514, după 110 ani de stăpânire lituaniană.

Icoana a fost returnată solemn, cu o procesiune cu crucea către Smolensk, la cererea locuitorilor din zonă. Iar la Moscova au rămas două copii ale ei, una în Catedrala Buna Vestire din Kremlin, iar cealaltă, în 1524, în mănăstirea Novodevichi.

Cea de-a doua dată festivă, 18 noiembrie (5 noiembrie, conform stilului vechi), este stabilită în onoarea marii victorii a rușilor asupra lui Napoleon, în 1812. Atunci, tot poporul rus s-a adresat Maicii Domnului cu o rugăciune de fi protejat, stând în fața imaginii Ei din Smolensk, o rugăciune care a fost auzită.

În 1602, după icoana miraculoasă a fost făcută o copie exactă care, împreună cu vechea icoană, a fost dusă la Moscova în 1666 pentru renovare (restaurare). Iar copia exactă a fost plasată în turnul zidului cetății Smolensk, deasupra porților Niprului, sub un cort special amenajat. Mai târziu, în 1727, aici a fost construită o biserică de lemn, iar în 1802, cea de piatră.

Noua copie a preluat puterea binecuvântată a imaginii străvechi, iar când soldații ruși au părăsit Smolenskul, pe 5 august 1812, au luat icoana cu ei pentru a fi protejați de inamic. În ajunul bătăliei de la Borodino, imaginea sfântă a fost purtată prin tabăra rusă, pentru a întări și a încuraja ostașii la o mare faptă eroică.

Imaginea străveche a MaiciiDomnului „Smolenskaia”, luată temporar la Catedrala Adormirii din Kremlin în ziua luptei de la Borodino, împreună cu celelalte icoane miraculoase ale Sfintei Fecioare Maria – „Iverskaia” și „Vladimirskaia”, a fost purtată în jurul Belîi Gorod (OrășelulAlb), al Kitai-Gorod și al zidurilor Kremlinului, apoi a fost trimisă la bolnavii și răniții aflați la Palatul Lefortovo. Înainte de a părăsi Moscova, locuitorii ei au luat icoana cu ei și au dus-o la adăpost din orașul Iaroslavl. După victoria asupra inamicului, icoana „Odighitria Smolenskaia””, împreună cu copia ei celebră, a fost returnată la Smolensk.

Reproducerea tabloului ”M.I.Kutuzov la Câmpia Borodino”

Pentru a treia oară, Ziua Icoanei Maicii Domnului „Smolenskaia” este sărbătorită la 7 decembrie (24 noiembrie conform stilului vechi), data fiind legată de victoria miraculoasă a locuitorilor Smolenskului asupra cotropitorilor tătaro-mongoli.

Tradiția spune că, în 1238, Smolensk a fost izbăvit de devastare datorită mijlocirii Maicii Domnului, când hoardele hanului Batu au venit spre oraș. Un războinic rus numit Mercur, rugându-se înaintea icoanei, a primit porunca de la Regina Cerească pentru a lupta împotriva dușmanului care stătea lângă cetate.
Războinicul, plin de spirit de sacrificiu, a pătruns noaptea în tabăra lui Batu și a ucis mulți dușmani, inclusiv cel mai puternic ostaș. Mongolii au văzut că

Mercur a fost ajutat în luptă de către bărbați fulgerători și Fecioara strălucitoare și, înspăimântați, aruncându-și armele, dușmanii au fugit, conduși de o forță necunoscută.
Mercur a avut o moarte de mucenic în timpul luptei și a fost sanctificat de biserică (comemorat pe 24 noiembrie).

 

Icoana făcătoare de minuni
Icoana „Odighitria Smolenskaia” a făcut atât de multe minuni, încât de-a lungul Rusiei au început să se facă copii după această imagine sfântă. Multe dintre acestea, de asemenea, au devenit faimoase datorită miracolelor făcute de ele și au jucat un rol important în soarta unor orașe și provincii întregi.

Aceste imagini miraculoase au primit denumiri proprii, precum Icoana Maicii Domnului din Smolensk și Novgorod, numită „salvatoarea-de-holeră“, Icoana Maicii Domnului din Smolensk-Ustiug, Icoana Maicii Domnului din Smolensk-Sedmiezernaia, Icoana Maicii Domnului din Smolensk-Serghiev Posad, Icoana Maicii Domnului din Smolensk și Kostroma, Icoana Maicii Domnului din Smolensk și Suer (Ialutorovsk), Icoana Maicii Domnului din Smolensk-Șuia…

 

Unde se va adăposti imaginea miraculoasă
Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Smolensk, în care a fost păstrat prototipul icoanei, a fost închisă de bolșevici în 1929, dar nu a fost supusă la profanare și ruinare, precum multe alte catedrale, biserici și mănăstiri rusești din acea perioadă.

Smolensk. Monumentul conducătorului de oști, Mihail Kutuzov

După eliberarea orașului Smolensk, care a fost ocupat de trupele germane în 1941, icoana nu a putut fi găsită. Locul icoanei străvechi din Catedrala de la Smolensk a fost ocupat de copia ei celebră de la începutul secolului al XVII-lea, care se aflase la biserica de deasupra porții Niprului din kremlinul Smolenskului.

 

La ce ajută
„Odighitria Smolenskaia” este considerată patroana călătorilor care o roagă să-i protejeze la drum de situații neplăcute, de diferite boli, de necazuri neprevăzute.
De asemenea, în fața chipului Sfânt se roagă toți suferinzi, credincioșii cerându-I să le apere casele de tot felul de răuvoitori și dușmani.
De-a lungul istoriei, creștinii au cerut ajutor din partea Maicii Domnului ”Smolenskaia” în vremuri de epidemii grave.

 

https://sputnik-georgia.ru/reviews/20170809/236920376/Smolenskaja-Ikona-Bozhiej-Materi-den-prazdnovanija-molitvy-hram-ikony.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2931376