Icoana Maicii Domnului „Kazanskaia”

În calendarul liturgic ortodox rus există două zile când se sărbătoarește Icoana Maicii Domnului „Kazanskaia”, în zilele de 4 noiembrie și 21 iulie.
Icoana „Kazanskaia” (adică din Kazan, oraș de pe Volga) este considerată una dintre cele mai venerate sanctități din ortodoxia rusă. „Nici o altă icoană a Fecioarei nu este răspândită în cât mai multe copii ca cea de Kazan”, spun clericii.

Unul dintre exemplarele sale a ajuns chiar pe Stația Spațială Internațională (ISS). În 2011, nava rusă „Gagarin” a adus această icoană la ISS. Înainte de zbor, ea a fost înmânată cosmonauților de către Preasfânțitul Kirill, Patriarh al Moscovei și al Întregii Rusii. Acum icoana se află pe segmentul rus al ISS.

 

Istoria icoanei
Icoana a apărut în Kazan pe data de 8 iulie (21 iulie, conform stilui nou) în 1579. Potrivit Patriarhului Ermoghen, contemporan cu evenimentele (în acea vreme preot al bisericii Gostinodvorskaia, cu numele de Ermolai), în urma incendiului din 1579, care a devastat o parte din oraș, Matrionei, fată în vârstă de zece ani, i s-a ivit de trei ori într-un vis de noapte imaginea Fecioarei care i-a poruncit să sape și să scoată o icoană din cenușă. Fata a venit la biserică și i-a povestit preotului despre visul său profetic.

În locul indicat, la o adâncime de aproximativ un metru, s-a găsit, într-adevăr, o icoană. Ziua ivirii icoanei din Kazan – 8 iulie 1579 – a devenit sărbătoarea anuală în toată Biserica Rusă. Pe locul apariției icoanei a fost construită Mănăstirea de măicuțe a Maicii Domnului, a cărei prima calugariță a devenit Matrioana, care a luat numele de Mavra.

În vară, sărbătoarea este dedicată acestei miraculoase găsiri a icoanei în 1579, iar sărbătoarea de toamnă (pe data de 4 noiembrie) a fost stabilită în memoria eliberării Rusiei de la ipolonezi, în 1612. Cneazul Dmitri Pojarski, adunând miliția populară la Kazan, a luat cu el icoana făcătoare de minuni, iar trupele ruse, în ciuda superiorității numerice a inamicului, au repurtat o victorie și au salvat independența Rusiei. Există multe copii venerate și făcătoare de minuni ale Icoanei Maicii Domnului ”Kazanskaia”.

 

Tradiții populare
Potrivit etnografilor, oamenii au crezut că icoana ”Kazanskaia” este apărătoarea și patroana tuturor femeilor.
În plus, a fost considerat potrivit printre oameni să se căsătorească în acea zi. „Oricine se va căsători în ziua Icoanei ”Kazanskaia” va fi fericit”, spun credincioșii.

Au existat, de asemenea, anumite tabuuri pentru această zi. „Oamenii să nu meargă departe in ziua Maicii Domnului ”Kazanskaia””, s-a considerat că e o zi nefericită pentru călătorii lungi.

 

https://sputnik.by/religion/20171103/1031746934/kazanskaya-ikona-bozhej-materi-pokrovitelstvuet-na-zemle-i-v-kosmose.html

owner

Share
Published by
owner

Recent Posts

MAE rus: Acțiunile SUA împotriva presei ruse nu vor rămâne fără răspuns

Statele Unite continuă politica de reprimare a disidenței, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului…

o oră ago

Peskov, despre o posibilă interdicție a exportului de metale: Trebuie răspuns la banditismul Occidentului

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a comentat propunerea lui Vladimir Putin…

9 ore ago

Expert militar: Studierea rachetei HIMARS va oferi Rusiei acces la tehnologia americană

„Sistemele HIMARS s-au remarcat întotdeauna printr-o mare precizie. Coeficientul lor de abatere probabilă a fost…

10 ore ago

Peskov, despre abordarea lui Putin în alegerea reacției la acțiunile Occidentului

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat, într-un dialog cu jurnalistul Pavel…

11 ore ago

Zaharova: Summitul BRICS va deveni o senzație mondială

Organizația a devenit un model de conlucrare interstatală, a subliniat reprezentanta oficială a ministerului rus…

12 ore ago

În orașele italiene au apărut panouri publicitare cu sloganuri pro-ruse

În Italia au fost instalate panouri publicitare cu apeluri la sistarea livrărilor de arme către…

o zi ago

This website uses cookies.