Hot News
Cupa Mondială de Fotbal a adus deja o victorie Rusiei 
14/06
Flota rusă și-a demonstrat, în felul ei, sprijinul pentru Cupa Mondială
15/06

Icoana Maicii Domnului „Kazanskaia”

Icoana Maicii Domnului „Kazanskaia”/ Foto: RIA Novosti

În calendarul liturgic ortodox rus există două zile când se sărbătoarește Icoana Maicii Domnului „Kazanskaia”, în zilele de 4 noiembrie și 21 iulie.
Icoana „Kazanskaia” (adică din Kazan, oraș de pe Volga) este considerată una dintre cele mai venerate sanctități din ortodoxia rusă. „Nici o altă icoană a Fecioarei nu este răspândită în cât mai multe copii ca cea de Kazan”, spun clericii.

Unul dintre exemplarele sale a ajuns chiar pe Stația Spațială Internațională (ISS). În 2011, nava rusă „Gagarin” a adus această icoană la ISS. Înainte de zbor, ea a fost înmânată cosmonauților de către Preasfânțitul Kirill, Patriarh al Moscovei și al Întregii Rusii. Acum icoana se află pe segmentul rus al ISS.

 

Istoria icoanei
Icoana a apărut în Kazan pe data de 8 iulie (21 iulie, conform stilui nou) în 1579. Potrivit Patriarhului Ermoghen, contemporan cu evenimentele (în acea vreme preot al bisericii Gostinodvorskaia, cu numele de Ermolai), în urma incendiului din 1579, care a devastat o parte din oraș, Matrionei, fată în vârstă de zece ani, i s-a ivit de trei ori într-un vis de noapte imaginea Fecioarei care i-a poruncit să sape și să scoată o icoană din cenușă. Fata a venit la biserică și i-a povestit preotului despre visul său profetic.

În locul indicat, la o adâncime de aproximativ un metru, s-a găsit, într-adevăr, o icoană. Ziua ivirii icoanei din Kazan – 8 iulie 1579 – a devenit sărbătoarea anuală în toată Biserica Rusă. Pe locul apariției icoanei a fost construită Mănăstirea de măicuțe a Maicii Domnului, a cărei prima calugariță a devenit Matrioana, care a luat numele de Mavra.

În vară, sărbătoarea este dedicată acestei miraculoase găsiri a icoanei în 1579, iar sărbătoarea de toamnă (pe data de 4 noiembrie) a fost stabilită în memoria eliberării Rusiei de la ipolonezi, în 1612. Cneazul Dmitri Pojarski, adunând miliția populară la Kazan, a luat cu el icoana făcătoare de minuni, iar trupele ruse, în ciuda superiorității numerice a inamicului, au repurtat o victorie și au salvat independența Rusiei. Există multe copii venerate și făcătoare de minuni ale Icoanei Maicii Domnului ”Kazanskaia”.

 

Tradiții populare
Potrivit etnografilor, oamenii au crezut că icoana ”Kazanskaia” este apărătoarea și patroana tuturor femeilor.
În plus, a fost considerat potrivit printre oameni să se căsătorească în acea zi. „Oricine se va căsători în ziua Icoanei ”Kazanskaia” va fi fericit”, spun credincioșii.

Au existat, de asemenea, anumite tabuuri pentru această zi. „Oamenii să nu meargă departe in ziua Maicii Domnului ”Kazanskaia””, s-a considerat că e o zi nefericită pentru călătorii lungi.

 

https://sputnik.by/religion/20171103/1031746934/kazanskaya-ikona-bozhej-materi-pokrovitelstvuet-na-zemle-i-v-kosmose.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2931376