Hot News
Icoana Maicii Domnului „Smolenskaia”
15/06
Salah, singura piedică. Rusia se îndreaptă spre spanioli sau spre Ronaldo
17/06

Despre noua veche echipă prezidențială

Preşedintele Vladimir Putin şi-a format administraţia. Schimbări în conducerea superioară nu s-au produs: şi-au păstrat funcţiile şeful administraţiei preşedintelui, Anton Vaino, primii lui adjuncţi Serghei Kirienko şi Aleksei Gromov, dar şi secretarul de presă al preşedintelui, Dmitri Peskov.

In schimb, Putin a înlocuit-o pe şefa serviciului pesonal, Evghenia Şkolova cu un fost lucrător FSB, Anatoli Serîşev, al cărui coleg de instituţie, general-locotenentul Dmitri Şalkova a fost numit la conducerea Corpului de control al preşedintelui, funcţie deţinută până acum de Konsantin Ciuicenko. Numiri care demonstrează faptul că încrederea în funţionarii FSB a rămas, practic, intactă, potrivit aprecierilor politologului Mihail Vinogradov, citat de cotidianul Vedomosti.

 

Pe de altă parte, păstrarea lui Surkov şi Uşakov indică nedorinţa de a adopta decizii de cotitură, inclusiv de politică internaţională, crede acelaşi analist. „Se ridică însă întrebarea dacă este o nedorinţă în principiu sau se anticipează evenimente, indicii, fie că e vorba de sfârşitul Cupei mondiale de fotbal, întâlnirea cu preşedintele Trump sau alegerile din Ucraina din 2019”.

Schimbările din componenţa administraţiei prezidenţiale au fost nesemnificative pentru că, de-a lungul mandatului său, Putin a avut suficient timp pentru a-şi forma o echipă alături de care îi place să lucreze, explică, la rândul său, analistul Andrei Koliadin, fost consilier la Kremlin, pentru RBK. „Cu timpul, echipa lui Putin se rodează, de aceea în cele mai importante funcţii rămân aceeaşi oameni”, spune el.

În acelaşi timp, absenţa unor mutări semnficative în administraţia preşedintelui poate fi explicată inclusiv prin rezultatele ridicate obţinute de Putin în alegeri, apreciază directorul Institutului pentru studii social-economice şi politice, Aleksandr Pojalov. „Victoria categorică este interpretată de şeful statului inclusiv ca un merit al echipei sale”, afirma analistul.

Kommersant aminteşte că schimbările operate la Kremlin în 2016 au fost mult mai globale. Atunci, Serghei Ivanov a predat funcţia de şef al administraţiei lui Anton Vaino. Două luni mai târziu, alegerile parlamentare au deschis o serie de noi schimbări: Viaceslav Volodin a fost înlocuit din funcţia de coordonator al politicii interne cu Serghei Kirienko. Acesta din urmă şi-a adus oamenii săi. „De ce să schimbi ceva ce merge bine”, concluzionează Kommersant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937258