Icoana Maicii Domnului „Vladimirskaia”

Despre cum a apărut imaginea Sfântă în Rusia
La 3 iunie, Biserica Ortodoxă Rusă are o sărbătoare în cinstea Icoanei Maicii Domnului ”Vladimirskaia”, patroana Rusiei și a poporului rus, sărbătoarea ffind stabilită în memoria salvării Moscovei de la invazia hanului Crimeii, Mahmet Ghirei, în 1521.
Această imagine sfântă a ajutat în mod repetat oștirea rusă să câștige în bătăliile decisive – ea este una dintre cele mai venerate sanctități ale Bisericii Ortodoxe Ruse care a stabilit o triplă celebrare a Icoanei Maicii Domnului ”Vladimirskaia”.
Conform legendei, Icoana Maicii Domnului ”Vladimirskaia” a fost pictată de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca în timpul vieții pământești a Fecioarei pe tabla mesei, la care Mântuitorul a mâncat cu Mama Cea Mai Pură și cu Iosif cel Neprihănit. Văzând imaginea Sa, Fecioara Maria a spus: „De acum încolo, voi fi binecuvântată de toate neamurile. Să fie binecuvântarea Celui Născut de Mine și a Mea prin această imagine”.

O reproducere a Icoanei Maicii Domnuluii ”Vladimirskaia” se află în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kremlin-Moscova.
Icoana Maicii Domnului a rămas la Ierusalim până în anul 450, apoi a fost transferată la Constantinopol. La începutul secolului al XII-lea, Patriarhul Constantinopolului, Luca Chrisoverg a trimis o copie specială a acesteia la Kiev, ca un dar pentru Sfântul cneaz Mstislav.
După sosirea în Rusia, începând cu anul 1131, icoana se afla în Manastirea Maicii Domnului situată într-una din suburbiile de nord ale Kievului – Vîșgorod. Zvonurile despre minunile făcute de icoana circulau prin toată Rusia.

 

Cum și-a primit icoana numele
Vîșgorod a devenit proprietatea cneazului Andrei Bogoliubski, fiul lui Iuri Dolgoruki (întemeietorul Moscovei), în 1155. Hotărând să se mute în ținutul său natal Suzdal, cneazul Andrei Bogoliubski a luat icoana cu el și, pe drum, s-a rugat cu sârguință în fața ei.
După odihnă, în orașul Vladimir (270 km nord-est de Moscova), cneazul urma să-și continue drumul, dar după ce abia a ieșit din oraș, caii săi s-au oprit. Toate încercările de a-i face să meargă mai departe nu au reușit. Chiar și după schimbarea cailor, nimic nu s-a întâmplat.
Uimit, cneazul a început să se roage fierbinte Maicii Domnului și în timpul rugăciunii i-a apărut Maica Domnului, care i-a ordonat să lase icoana miraculoasă la Vladimir și să construiască o catedrală care să devină casa ei. Cneazul a lăsat icoana la Vladimir și de atunci aceasta a primit numele Icoana Maicii Domnului”Vladimirskaia” (adică din Vladimir).

Patroana poporului rus
Icoana a fost adusă pentru prima dată la Moscova în 1395, când cuceritorul han Tamerlan (Temir-Aksak), cu hoardele sale, a invadat pământurile rusești, a luat orașul Eleț și s-a îndreptat spre Moscova.
Marele cneaz al Moscovei, Vasili Dmitrievici, care a domnit între 1389 și 1425, a plecat cu oștirea sa la Kolomna și s-a oprit pe malurile râului Oka.
Marele cneaz s-a rugat sfinților din Moscova și Sf. Serghie pentru eliberarea Patriei și i-a scris Mitropolitului Moscovei, Ciprian, ca postul de Adormire a Maicii Domnului care a venit era atunci să fie dedicat rugăciunilor sârguincioase pentru iertare și pocăință.

Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kremlin

La Vladimir, unde se afla icoana făcătoare de minuni, a fost trimis clerul. După liturghia și rugăciunea dedicate Adormirii Maicii Domnului, clerul a primit icoana și în cadrul unei procesiuni cu cruca au purtat-o până la Moscova. Nenumărați oameni de pe ambele părți ale drumului, în genunchi, împlorau: „Maica lui Dumnezeu, salvează Patria Rusă!“
Conform legendei, chiar la ora când locuitorii Moscovei întâmpinau icoana, pe Câmpia Kucikovo, Tamerlan dormita în cortul său – într-un vis a văzut un munte mare, din vârful căruia îi veneau în întâmpinare ierarhii sfinți cu baghete de aur, și deasupra lor, în lumina strălucitoare, i s-a ivit o Fecioară Maiestoasă, care i-a ordonat să părăsească ținuturile Rusiei.
Trezindu-se cu spaimă, Tamerlan a întrebat despre semnificația vedeniei și cei consacrați i-au răspuns că Fecioara strălucitoare este Maica lui Dumnezeu, marea protectoare a creștinilor. Apoi, Tamerlan a ordonat regimentelor sale să se întoarcă.
În amintirea eliberării miraculoase a ținutului Rus de Tamerlan, pe câmpia Kucikovo, unde a fost întâmpinată icoana, a fost zidită Mănăstirea Sretenie (de la sretenie – întâlnire), iar pentru data de 8 septembrie a fost stabilită o sărbătoare în onoarea întâlnirii icoanei Preasfintei MaiciDomnului”Vladimirskaia”.

Una dintre cele mai mari sanctități din Rusia
Icoana Maicii Domnului ”Vladimirskaia” a luat parte întotdeauna la evenimente importante ale statului rus și este considerată una dintre cele mai mari sanctități ale Rusiei.
Astfel, în timpul atacului tătarilor asupra Moscovei în 1451, pe timp de noapte, mitropolitul Iona a purtat icoana în cadrul unei procesiuni cu crucea de-a lungul zidurilor orașului. Atacatorii au auzit un zgomot puternic și s-au gândit că cneazul Vasili Dmitrievici venise să ajute trupele asediate, dimineața au ridicat asediul și s-au retras de la zidurile orașului.
Iar în 1480 urma să aibă loc bătălia trupelor rusești cu tătaro-mongolii – adversarii s-au așezat pe diferite maluri ale râului și se pregăteau pentru luptă, dar ea nu a mai avut loc.
Acest „statul mare de pe râul Ugra” s-a încheiat cu fuga tătaro-mongolilor, alungați de Maica Domnului prin Icoana Sa ”Vladimirskaia”, care se afla în fața oștirii ruse.
Încă o dată, hoardele inamice au venit la Moscova în 1521, au început să ardă suburbiile, dar au părăsit în mod neașteptat orașul, fără să mai aducă daune importante capitalei. Acest eveniment este, de asemenea, asociat cu protejarea icoanei făcătoare de minuni, în onoarea căreia a fost stabilită a treia ei sărbătoare, pe data de la 3 iunie.

Procesiunea cu crucea și cu Icoana Maicii Domnului ”Vladimirskaia” făcătoare de minuni

Сu icoana Maicii Domnului ”Vladimirskaia” poporul s-a dus la Mănăstirea Novodevicii din Moscova, la Boris Godunov, pentru a-l pune pe tron (1598). Cu această icoană au fost întâmpinate trupele lui Minin și Pojarski, care în 1612 au izgonit invadatorii polonezi și așa mai departe.
Cele mai importante evenimente ale istoriei bisericii ruse au avut loc, de asemenea, în fața icoanei Maicii Domnului din Vladimir. În special, alegerea și hirotonirea Sfinției Sale Iona – Întâistătătorul Bisericii Ruse Autocefale (1448), Sfinției Sale Iov – primul Patriarh al Moscovei și al Întregii Rusii (1589), Sfinției Sale Patriarhul Tihon (1917).
În ziua celebrării în cinstea Icoanei Maicii Domnului”Vladimirskaia”, a avut loc la 3 iunie 1971 întronarea Sfinției Sale Patriarhul Pimen al Moscovei și al întregii Rusii.

 

Mutarea într-o casă nouă
Icoana Maicii Domnului ”Vladimirskaia” a fost mutată pentru a sta acolo în permanență la Moscova, în Catedrala Adormirii Maicii Domnului de la Kremlin, în 1480. În orașul Vladimir, totuși, a rămas o copie exactă după icoană, efectuată de marele iconograf Andrei Rubliov (1408).

Icoana Maicii Domnului ”Vladimirskaia” pictată de marele Andrei Rubliov (1408 г.)

În 1918, Catedrala Adormirii din Kremlin a fost închisă, iar imaginea făcătoare de minuni a fost transferată la muzeul Galeriile de Stat Tretiakov. Pe 8 septembrie 1999, icoana miraculoasă a fost mutată de la Galeriile Tretiakov la biserica Sf. Nicolae, legată de muzeu printr-un coridor mic.

 

Descrierea Sfintei Imagini
Potrivit criticilor de artă, icoana a fost pictată în secolul al XII-lea, probabil la Constantinopol. Pictograma aparține tipului vechi de imagini ale Maicii Domnului, numit „Eleusa”, adică „Milostivă, Afecțiune”. Acestea sunt cele mai dulci icoane ale Fecioarei, pe ele Maica Precistă s-a atașat de Fiul Ei și El – de ea. Ei par să ducă un dialog interior între Ei, iar persoana care se roagă devine, ca atare, un participant la această conversație între Mama și Pruncul-Dumnezeu.
Icoana are două fețe: pe partea din față – imaginea Maicii Domnului cu Copilul, pe spate – tronul și instrumentele Patimilor lui Hristos.
După Icoana Maicii Domnului ”Vladimirskaia„ s-au făcut adesea copii, dintre care unele au primit nume speciale și sunt făcătoare de minuni.

 

La ce ajută
Mama lui Dumnezeu ”Vladimirskaia” îi ajută pe toți credincioșii care se adresează la Ea cu o rugăciune sinceră – Ea este și apărătoare și ocrotitoare, protejează casa și ajută în multe nevoi de zi cu zi.
Preasfânta Maică a Domnului îi ajută pe credincioși să-și găsească adevărata cale, să ia o decizie corectă, le dă puteri să depășească o perioadă dificilă de viață, le întărește credința, îi protejează de ostilitate, îi scapă de gânduri păcătoase și tulburi.
Icoana Maicii Domnului, de asemenea, tămăduiește afecțiuni fizice, mai ales,de multe ori în fața Ei se roagă pentru vindecarea bolilor inimii și a ochilor, ceea ce simbolizează înțelegerea nu doar a trupului, ci și a spiritului.
De asemenea, Mama lui Dumnezeu contribuie la o căsnicie fericită, pentru că legăturile puternice de familie, fără certuri și conflicte, sunt o chezășie a unei țări puternice.

 

 

Читать далее: https://sputnik-georgia.ru/spravka/20170602/236204345/Vladimirskaja-ikona-Bozhiej-materi-znachenie-opisanie-molitvy-istorija.html
https://sputnik-georgia.ru/spravka/20170602/236204345/Vladimirskaja-ikona-Bozhiej-materi-znachenie-opisanie-molitvy-istorija.html

owner

Share
Published by
owner

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

10 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

11 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

12 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

13 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

14 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

o zi ago

This website uses cookies.