Categories: Comentarii

Spiritul confucianist în luptă cu ”cele trei forțe ale răului”

Summitul Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO), care s-a încheiat în China, a adoptat Declarația de la Qingdao. Documentul prevede modul în care țările  SCO vor lupta împotriva „celor trei forțe ale răului” și vor spori coeziunea economică.

 Liderii SCO, și anume China, India, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan și Pakistan, au vorbit mult despre „spiritul Shanghai” și, în cele din urmă, au adoptat un document strategic. Se numește „Declarația de la Qingdao” (după numele localității situate pe mulul Mării Galbene). Și au semnat alte cincisprezece acte, menite să repornească proiectul SCO, pentru a-i da viteză. În acest sens, președintele Chinei, Xi Jinping, a rostit la summit un discurs inspirator, intitulat: „Dezvoltarea „spiritului Shanghai” în numele formării unei comunități cu un singur destin”. Tovarășul Xi a numit însăși platforma SCO drept universală, eficientă, constructivă și chiar „cea mai importantă inovație în teoria și practica relațiilor internaționale”. În cadrul SCO, crede el, este posibilă rezolvarea oricăror situații de conflict. Și toate din cauza că liderii SCO demonstrează un veritabil „spirit Shanghai“, înrădăcinat în confucianism, adică încrederea reciprocă, egalitate în drepturi, avantaj reciproc, respect pentru diversitatea culturală și urmărirea dezvoltării comune.

Lupta împotriva „celor trei forțe ale răului”

Declarația de la Qingdao este, în primul rând, o viziune euroasiatică cu privire la modul în care este necesar să luptăm prin mijloace politice împotriva „celor trei forțe ale răului”  – terorism, separatism, extremism. La summit, de asemenea, s-vorbit despre necesitatea intensificării luptei împotriva traficului de droguri și criminalității informatice … Dar o parte la fel de importantă a declarației este cea economică. Președintele chinez a propus țărilor SCO să construiască mai activ un nou Drum al Mătăsii din China în Europa și Asia Centrală și, mai departe, pe continentul african.

Liderul chinez a propus, în speță, în cadrul Asociației interbancare a SCO să se lanseze un program de credite orientat pentru 30 de miliarde de yuani, ca în decurs de trei ani să fie alocate statelor membre 3.000 de granturi în domeniul dezvoltării resurselor umane și să fie furnizate servicii bazate pe capabilitățile satelitului meteorologic Fenyun-2.

Declarația de la Qingdao se referă, de asemenea, la necesitatea de a extinde utilizarea monedelor naționale în activitățile comerciale și de investiții pentru a reduce dependența de dolarul american. A fost semnat și un memorandum de înțelegere privind promovarea cooperării în domeniul microîntreprinderilor și al întreprinderilor mici și mijlocii.

O singură centură, o singură soartă

Despre relațiile economice reciproc avantajoase dintre membrii SCO a vorbit la summit și Vladimir Putin. El a menționat creșterea cifrei de afaceri și a cifrei de investiții.”Noi simplificăm accesul reciproc la bunuri și servicii, îmbunătățim reglementările vamale, eliminăm barierele administrative inutile, lansăm proiecte comune în domeniul energiei, al transporturilor și al agriculturii”, a spus Putin.

În luna mai, în Kazahstan a fost semnat un acord privind cooperarea dintre Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA) și China. „Este important să se ia și alte măsuri care să ducă la o mai bună coordonare în punerea în aplicare a proiectelor comerciale, de investiții și de infrastructură prin linia UEEA și a programul chinez „O singură centură, o singură cale”, consideră Putin.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Vladimir Putin a declarat că, în timpul vizite sale de stat în China, care a avut loc vineri, 8 iunie, s-a stabilit ca să fie elaborat un studiu de fezabilitate pentru cooperare economică eurasiatică cu China și alte țări. Cu referire la datele FMI, Putin a declarat că țările SCO, economia lor combinată, ”din punctul de vedere al volumului, al paritatății puterii de cumpărare, a devenit mai mare decât volumul economiilor țărilor G-7. Acest lucru sugerează că CEEA și SCO au „mari perspective”. Ritmul creșterii economice în această regiune este mult mai mare decât în lume”. De anul trecut, SCO are 8 state membre. Pentru un statut de observator au prezentat cereri Bangladesh, Nepal, Sri Lanka, Azerbaijan, Armenia, Siria și Cambodgia.

Statut de „partener de dialog al SCO” are Turcia. De asemenea, Ucraina, Maldive, Egipt, Qatar și Israel și-au exprimat dorința de a deveni parteneri ai SCO. Acest statut este deja obținut de țările-observatoare Mongolia, Iran, Afganistan și Belarus.

Extindere în continuare a SCO în viitorul apropiat, aparent, nu este planificată.

Problema este de 100 de miliarde de dolari

De mulți ani, în ciuda creșterii comerțului, care tinde să ajungă la 100 miliarde de dolari, persistă neconcordanțe în legislația comercială a Rusiei și a Chinei, spune Antonina Levashenko, șeful Centrului rus de competențe și analiză a standardelor. „Fără a simplifica procedurile vamale, regulile de comerț dintre China și Rusia, fără a ridica accesul discriminatoriu la o singură platformă de tranzacționare, creșterea în continuare a cifrei de afaceri este problematică”, spune Levashenko.

În plus, Belarus și Kazahstan trag din ce în ce mai mult plapuma spre sine în implementarea proiectului „Drumul Mătăsii” către Europa.

Sunt, de asemenea, slab elaborate problema influenței sancțiunilor occidentale asupra Rusiei și posibilitățile alternative ale Chinei în această privință. Afacerile private chineze nu doresc să dezvolte cooperarea cu companiile ruse, în cazul în care companiile ruse sunt sancționate.

Ce ar putea fi mai puternic: „spiritul Shanghai” din Eurasia sau Trump, Merkel și sancțiunile Occidentului? La sfârșitul săptămânii trecute s-a încheiat summitul G7, la care s-a discutat posibilitatea revenirii Rusiei la clubul țărilor dezvoltate din Occident. Putin a precizat clar că „returnarea” nu este relevantă, acum Rusia este prietenă cu China și aproape cu toată Asia. Iar țările occidentale nu au reușit să ajungă la un acord asupra Rusiei.             

Gazeta.ru

owner

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

10 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

12 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

13 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

13 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

15 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

o zi ago

This website uses cookies.