Hot News
El nu a obosit
11/06
Ruşii sunt nemulţumiţi de locurile lor de muncă
11/06

Relațiile româno-ruse: un trend pozitiv

Cu ocazia Zilei Rusiei (12 iunie), la ambasada Federației Ruse din București a avut loc o conferința de presă a ambasadorului Valeri KUZMIN.

În alocuțiunea sa, el a prezentat o serie de realizări ale țării sale în economie, știință și tehnică, în domeniul militar. În acestă ordine de idei, domnul V. Kuzmin a menționat lansarea Centralei nucleare plutitoare ”Academicianul Lomonosov”, prima din lume (are două reactoare nucleare cu o capacitate de 35 MW), care va alimenta cu electricitate peninsulei Ciukotka; inaugurarea Podului din Crimeea, având o lungime de 19 km; avansarea lucrărilor de construcție a conductei de gaz ”Forța Siberiei”, prin care gazul va ajunge din Iakuția în ținutul Primorie și în țările din bazinul Pacificului; punerea în funcțiune a unui nou cosmodrom ”Vostocinîi”, situat în Orientul Îndepărtat și destinat lansării navelor spațiale civile, inclusiv pentru misiuni interplanetare.

În ziua ei națională, a spus ambasadorul, Rusia este îndreptățită să se mândrească și cu ultimele dezvoltări și realizări în domeniul militar care îi asigă securitatea cel puțin timp de câteva decenii. În acest context au fost evocate racheta balistică”Sarmat”, complexe cu laser, arme hipersonice…

Domnul Valeri Kuzmin a subliniat faptul că, timp de decenii, cerul pașnic de deasupra Europei a fost asigurat de paritatea strategică, de echilibrul nuclear care a existat în lume. Însă ieșirea unilaterală a Statelor Unite din Tratatul privind limitarea sistemelor antirachetă (ABM) și instalarea sistemelor antirachetă în Europa încalcă această paritate strategică, ceea ce a determinat Rusia să ia măsuri de răspuns. Ambasadorul rus a vorbit despre nevoia reluării unui dialog politic „substanţial” București-Moscova în contextul prezenţei militare americane în vecinătatea Rusiei şi despre modul în care țara sa percepe acest fapt. „Pentru a înţelege mai bine noţiunea de ”linii roşii” trebuie să reluăm un dialog politic substanţial, cu sens. Până în prezent nu am reuşit asta. Dar nu ne pierdem speranţa”, a spus reprezentantul Federației Ruse la București.

Continuând tema relațiilor româno-ruse, ambasadorul  a relevat că acestea au un trend ”pozitiv”, menționând faptul că, în 2017, volumul schimburilor comerciale a fost la nivelul de 4 miliarde de dolari. „După mulți ani” o delegație parlamentară a grupului de prietenie din Duma de Stat va vizita România, la invitația grupului de prietenie din Parlamentul de la București. Aceasta ”va fi un pas înainte modest, dar semnificativ pentru a relua dialogul politic.”

Legăturile culturale se dezvoltă cu succes, a subliniat diplomatul, dovada – participarea artiștilor ruși la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, participarea la ultima ediție a Festivalului ”George Enescu” a marelui dirijor rus Valeri Gherghiev. Mai mult, cu ocazia celei de-a 140-a aniversări a stabilirii relațiilor diplomatice dintre România și Rusia (octombrie 2018) sunt prevăzute sesiuni științifice, expoziții și concertele celebrului ansamblu rus ”Alexandrov”.

Domnul amdasador a prezentat și modul cum 12 orașe din Rusia se pregătesc pentru a primi Campionatul Mondial de fotbal. După părerea lui, construcția și modernizare a 12 stadioane, precum și crearea infrastructurii corespunzătoare, toată desfășurarea CM-18 va spori interesul pentru fotbal în Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939578