Hot News
Un guvernator rus ştie unde trebuie căutat succesorul lui Putin
09/06
Relațiile româno-ruse: un trend pozitiv
11/06

El nu a obosit

Președintele a organizat pentru prima dată o „primire colectivă a populației”, cu miniștri și guvernatori.

Principala inovație a actualei „Linii directe” a președintelui nu a fost absența spectatorilor în studio, ci prezența vicepremierilor, miniștrilor și guvernatorilor ca participanți deplini la emisiunea principală de televiziune politică anuală a țării. Președintele, așa cum a fost, a făcut cunoscut poporului că nu este singurul responsabil pentru Rusia. Iar acest lucru este logic: o persoană, în principiu, nu poate și nu ar trebui să fie responsabilă pentru țară, în special pentru una atât de mare și complexă, precum Rusia. De data aceasta, șeful statului i-a arătat pe cei care pot și ar trebui să fie responsabili pentru probleme specifice.

În ce privește forma ei, această „Linie directă” a fost oarecum o reminiscență a unor ceasuri elvețiene, în care mecanismele interne sunt prezentate special astfel încât oamenii să poată vedea cum merg aceste ceasuri.

Desigur, președintele nu a arătat poporului structura internă a puterii în Rusia. Pur și simplu, toate întrebările de profil el le-a adresat miniștrilor și guvernatorilor, pe o bază tematică sau geografică, care apăreau în direct pe ecrane în timpul emisiunii. Era ca o primire colectivă a populației în direct.

În același timp, președintele a conturat în mod sincer principiile politicii de personal. El a explicat menținerea majorității membrilor vechiului guvern în noul executiv prin faptul că noii oameni ar fi trebuit să intre în cursul problemelor timp de cel puțin doi ani, dar nu există timp – saltul economic și tehnologic promis trebuie să înceapă acum.
El a apărat numirea lui Dmitri Rogozin, jurnalist după formație, ca șef al corporației ”Roskosmos”, spunând că în cei peste șase ani de activitate în calitate de vicepremier pentru problemele de apărare, a pătruns în esența problemelor, inclusiv industria spațială.

Poate pentru că alegerile prezidențiale au trecut deja, această „Linie directă” în ansamblul ei s-a dovedit a fi mult mai blândă și mai puțin dramatică, decât cea din anul trecut. Totodată, au fost discutate din nou problemele legate de oncologie și colectarea gunoiului, au apărut povestiri personale și emoționante, în particular, cea a cetățencei din Ucraina rănită în Siria, care este tratată la Sankt-Petersburg și nu a putut să-și vadă familia rămasă în Siria timp de doi ani.
În cursul analizei acestei situații, Putin a fost clar – nu-i abandonăm pe ai noștri, chiar dacă acești ai noștri sunt cetățeni ai altei țări. Și, așa cum s-a văzut, femeia ucraineană care trăia în Alep a fost ajutată în primul rând de Ministerul Apărării rus, trimițându-o la spitalul rus pentru tratament.

Printre alte două milioane și jumătate de întrebări care au venit la call-centru, președintele a primit și întrebarea dacă se simte obosit. Întreaga desfășurare a ”Liniei directe” – aproape patru ore și jumătate – a arătat că nu.

Ideea principală a acestei linii: totul este stabil, totul funcționează, adresați-vă cu problemele voastre – le vom rezolva. Bineînțeles, nu este foarte bine atunci când președintelui i se povestește într-o emisiune în direct despre închiderea spitalului de copii dintr-un district și un apel direct către el este o singură șansă pentru rezolvarea situației. Dar, dacă într-un alt mod ceva nu funcționează în Rusia, atunci să reușească măcar o familie mare, cu ajutorul președintelui, să obțină reducerea ratei ipotecii, iar unei alte familii care are un copil mic să i se repare casa inundată. Să fie posibil în acest mod ca măcar un spital regional să fie salvat pentru oameni…

La finalul ”Linii directe”, prezentatorii i-au cerut președintelui să spună câteva cuvinte încurajatoare despre saltului pe care trebuie să-l facă țara. Principalul lucru care a fost spus ca răspuns – acum, spre deosebire de anii ’30 sau ’50 ai secolului trecut, nu este vorba de problema supraviețuirii Rusiei. Dar, fără o economie modernă, fără o îmbunătățire a calității vieții, Rusia va fi o țară înapoiată, chiar dacă siguranța ei, conform președintelui, este „asigurată pentru mulți ani și chiar zeci de ani”.

Cu toate acestea, întrebarea dacă un fel de salt, un fel de modernizare eficientă în țară, în care, în ciuda prezenței printre cei care pun întrebări a bloggerilor de modă și a instrumentelor tehnice soficticate de difuzare, stilul de comunicare dintre autorități și popor nu se schimbă de secole, rămâne. Sentimentul că, fără indicațiilor directe din partea președintelui, nimeni din cei care sunt la cârma țării nu va face nimic, nu va rezolva problemele persoanelor care au intrat accidental la televizor o dată pe an (sau chiar acestea au fost alese în mod deliberat – în cazul de față nu contează), rămâne în continuare.

Gazeta.Ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939458