Hot News
Ruşii sunt nemulţumiţi de locurile lor de muncă
11/06
Сu metroul ușor la casa de vacanță
11/06

De ce nu va fi afectată Rusia de noua criză mondială

Banca mondială (BM) a publicat o prognoză pesimistă, potrivit căreia economia lumii este ameninţată de o nouă recesiune. E adevărat, încetinirea ritmului de creştere a PIB-ului global nu reprezintă singurul pericol, dar „butoiul cu pulbere” creat poate fi aruncat în aer de războaiele comerciale, scrie RIA Novosti.

Ce se va întâmpla însă cu Rusia, a cărei economie trăieşte deja de patru ani sub regim de sancţiuni? BM crede că Rusia nu trebuie să se teamă. Pentru că, pe fondul unei creşteri stabile a economiei în 2017, guvernul de la Moscova a reuşit să reducă deficitul bugetului federal, iar în 2018, pentru prima dată dupa şapte ani, se va înregistrat chiar un excedent. Modest, de ordinul a 441 miliarde de ruble. PIB-ul va avansa, potrivit BM, cu 1,7% – 2,1%.

BM a avut cuvinte de laudă şi la adresa acţiunilor întreprinse de guvernul rus în regiuni. În special, cu scopul de a reduce datoria de stat a acestora, s-a decis restructurarea ei în locul acordării de noi credite. Acest lucru a eliberat, practic, 430 miliarde de ruble, bani care pot fi folosiţi pentru creşterea bunăstării populaţiei.

Într-un an, veniturile realizate din petrol vor atinge 2,7 trilioane ruble, de cinci ori mai mult decât cifra înscrisă în bugetul federal, alcătuit în jurul unui preţ al ţiţeiului de 40 de dolari/baril. Acum, cotaţiile la aur negru se învârt în jurul valorii de 70 de dolari-baril. Conform legislaţiei, mijloacele încasate în plus din activităţi petroliere sunt folosite de Banca centrală pentru achiziţionarea de valută şi aur.

În acelaşi timp, economia Rusiei devine tot mai atractivă în ochii investitorilor străini, realitatea evidenţiată, printre altele, de evoluţia obligaţiunilor de stat ale Rusiei: în primul trimestru ponderea deţinătorilor străini de astfel de titluri a crescut de la 38 la 42,7%. Iar asta în pofida sacţiunilor Occidentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939492