Hot News
Florile care vă fac să dormiți liniștiți!
08/06
Rușii se tem că nu vor prinde pensia
08/06

Va funcționa planul Kievului de distrugere a Rusiei prin sancțiuni?

“Rusia trebuie strivita cu sanctiuni, asa cum s-a intamplat, la timpul respectiv, cu Uniunea Sovietica, pentru a distruge economia tarii”. Ideea a fost exprimata de viceministrul ucrainean pentru teritoriile temporar ocupate, Gheorghi Tuka. Este oare posibil ca sanctiunile impotriva Rusiei sa conduca la repetarea scenariului dezintegrarii URSS?

Expertii consultati de site-ul URA.ru au precizat, de la bun inceput, ca, spre deosebire de Rusia, fosta Uniune Sovietica s-a aflat sub sanctiuni pe parcursul aproape intregii sale existente – 70 de ani. Totusi, prabusirea URSS nu a fost rezulatul direct al resepctivelor masuri punitive. In ceea ce priveste Rusia, ea se afla sub presiuni politico-economice din 2014.

Daca la inceput au fost sanctiuni mai degraba simbolice, ele au inceput, treptat, sa capete caracter punctual. “Rezultatul a fost atins in sensul ca dezvoltarea Rusiei s-a complicat, ar fi o prostie sa negam aceasta realitate”, a comentat analistul Fiodor Lukianov. In opinia lui, economia rusa nu este in cea mai stralucita forma, dar demonstreaza un nivel ridicat de rezistenta. “Scrasnind din dinti, oftand, dar se adapteaza, gasind libertatea de a inlocui ceva undeva, de a evita ceva undeva”, a spus politologul.

“In cazul URSS-ului, a fost vorba de o politica premeditata promovata de administratia presedintelui Reagan de reducere a cheltuielilor, de scadere a pretului la petrol de comun acord cu Arabia Saudita si care a avut un rezultat destul de eficient. Dar nu asta a fost motivul pentru care sistemul sovietic s-a destramat. URSS-ul s-a dezintegrat pentru ca societatii nu ii pasa deloc de stat. Iar cand Uniunea a inceput sa se clatine, nimeni nu s-a grabit sa lupte pentru ea. Acum, nu exista indiferenta”, a apreciat Lukianov. Conform aprecierilor sale, pe viitorul situatia se va agrava cu siguranta, dar nu din initiativa Ucrainei si nu va avea un efect fatal.

Expertul independent Anton Sabanov crede, la randul sau, ca trebuie tinut cont de unde vin sanctiunile. “Daca sunt impuse de Ucraina, nu vor distruge nimic, pentru ca relatiile economice nu sunt chiar atat de stranse. Dar daca vorbim de intreaga lume, presiunea ar putea dauna destul de grav Rusiei”, este de parere analistul. In acest caz insa, economia Rusiei va renaste si se va transforma in ceva inchis, asa cum a fost in URSS.

Expertul considera ca economia rusa se va prabusi numai in cazul in care se vor repeta evenimentele din 1991, puciul din august. “Dar asa ceva se va intampla daca sanctiunile vor fi extrem de dure si in Rusia va exista o ‘cortina de fier’ in privinta celor mai multe tari ale lumii”, a explicat Sabanov, apreciind ca, acum, “economia rusa este mult mai stabila si Rusia va opune rezistenta o perioada destul de lunga, pentru ca nu va avea alta solutie”.

Venind in completarea tabloului, analistul Pavel Feldman a avertizat ca multe dintre declaratiile care se fac auzite in Ucraina vor fi folosite drept argument pentru instituirea de noi sanctiuni. “Donbass, neindeplinirea acordurilor de la Minsk, avionul doborat deasupra Ucrainei. Va veni alta provocare, iar Rusia va reactiona intr-un fel sau altul. Ceea ce ar putea antrena alte masuri restrictive din partea UE sau a SUA”, a precizat candidatul in stiinte politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939313