Hot News
Băncile private vor găsi cu greu cumpărători
07/06
Aleksandr Minkin: Dacă nu ar fi Putin!…
07/06

Sărbătoarea fotbalului în umbra politicului

Pentru autoritatile ruse, componenta sportiva a Campionatului mondial de forbal este auxiliara. Mai importanta este functia propagandistica, scrie Igor Grețki pentru Rosbalt.

In urma cu 8 ani, cand cererea Rusiei de organizare a prestigioasei competitii sportive a avut castig de cauza, rusii s-au bucurat, desigur, dar nu a existat o euforie in acest sens. Si nu pentru ca, in ultimii ani, lumea se obisnuise cu tot felul astfel de intreceri de top. Pur si simplu, Rusia nu poate fi considerata tara a fotbalului. Nu, in Rusia, fotbalul nu este o pasiune, o cultura, ca in Germania sau Anglia. Este doar un spectacol de televiziune, cum sunt multe altele. Rusii au nevoie nu atat de fotbal, cat de ambitia de a fi in echipa castigatorilor, crede autorul comentariului.

In marile orase ale Rusiei, fotbalul nu mai este cel mai raspandit sport, locul lui fiind ocupat de fitness si inot. Iar pe stadioane, rusii nu merg cu placere. Prezenta medie la meciurilor campionatului rus nu a suferit modificari in ultimi sapte ani, fiind de 12.000-13.000 de oameni, fata de 44.500 in Germania, spre exemplu. Spectatorii renunta la a merge pe stadion pentru ca dispun de o infrastructura comoda, dar si pentru ca detesta atitudinea jignitoare a fortelor de ordine.

Dupa ce Rusia a obtinut dreptul de a gazdui CM-2018, Vladimir Putin a declarat ca spera in victoria nationalei in turneul de acasa, iar presedintele de atunci al Federatiei ruse de fotbal, Serghei Fursenko, s-a grabit sa-si exprima increderea ca scopul strategic va fi neaparat indeplinit. Acum, toti incearca sa uite acele declartii, iar primii oameni ai tarii au devenit mai retinuti in afirmatii. Si nu intamplator. In ultimii ani, Rusia a inregistrat o impresionanta cadere in ratingul FIFA, ajungand de pe locul 9 pe 66, cea mai neagra performanta din istoria sa.

Cu toate acestea, componenta sportiva a competitiei este doar una auxiliara pentru autoritati. Mai importanta este functia propagandistica. Mondialul este unul dintre cele mai grandioase evenimente sportive ale lumii. Duelul final este urmarit de cel putin 10% din populatia planetei. Kremlinul se foloseste de turneu pentru a demonstra ca Rusia nu este izolata, iar sanctiunile nu au avut efectul dorit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939440