Categories: Comentarii

Karasin: In Ucraina are loc o foarte periculoasa escaladare a tensiunilor

Formatul negocierilor privind Ucraina, asa numitul “Grup Normandia” a implinit patru ani de existenta. Viceministrul rus al afacerilor externe, Grigori Karasin, a vorbit despre acest lucru intr-un interviu acordat celor de la RBK.

“Grupul Normandia” nu inseamna doar intalniri la varf sau negocieri la nivel inalt, dar si munca de zi cu zi a expertilor din Rusia, Germania, Franta si Ucraina de cautare a unor solutii la conflictul din Donbass si de depasire a crizei interne. Un proces care continua si in ziua de astazi. De aceeea, cu cat dialogul este mai intens, cu atat mai putin spatiu ramane pentru diferite confruntari.

– La intalnirea din mai, de la Soci, cancelarul Merkel si presedintele Putin au cerut detalii legate de desfasurarea unei misiuni de pace in Ucraina. Exista progese pe aceasta linie?

Karasin: Inca din septembrie anul trecut, Rusia a lansat initiativa infiintarii unei misiuni ONU de protectie a observatorilor OSCE in Donbas, dupa care, in Consiliul de Securitate al ONU am difuzat un proiect de rezolutie corespunzator. Ideea noastra corespunde in totalitate logicii procesului de la Minsk. Dar numai Donetk si Lungansk au dat un raspuns pozitiv.

Din pacate, pana acum nu am primit sub forma scrisa vreo reactie din partea partenerilor europeni si americani la proiectul nostru. In schimb, ni se propun dezbateri generale despre nu stiu ce operatiune de “impunere pacii” si “readucerea cu forta” a republicilor din regiunea Donbas cu ajutorul “castilor albastre” ale ONU, care sa dispuna, totodata, de ample prerogative militare si administrative, inclusiv controlul granitelor. Se lanseaza astfel de idei in conditiile in care, la Kiev se fac “planuri” si declaratii privind prioritatea unei epurari a Donbasului, care sa preceada procesul de reglementare politica. Pe ansamblul lor, sugestiile partenerilor subscriu planurilor mentionate mai sus vizand instituirea, cu orice pret, a unui control asupra granitelor si teritoriului regiunii, dar fara nici un fel de garantii politice pentru populatia locala.

– Ati spus ca in contactele dintre Rusia si SUA privind Ucraina s-a luat o pauza. Nu au aparut semne privind o posibila reluare a tratativelor?

– Partenerii americani detin o putere de influenta destul de importanta asupra actualei conduceri a Ucrainei, de aceea consideram utila mentinerea unui canal de interactiune cu partea americana. Nu vreau sa anticipez termenul urmatorului nostru contact, pentru astfel de intalniri au nevoie de o pregatire intensa.

– Expertii spun ca procesul de negocieri cu Ucraina, inclsuiv indeplinirea acordurilor de la Minsk, va fi inghetat pana dupa alegerile prezidentiale. Ce parere aveti?

– Acordurile de la Minsk sunt necesare in totalitatea lor, indiferent de ceea ce se intampla in Ucraina. Printre altele, programul de masuri complexe adoptate in acest cadru cereau ca obligatiile aferente sa fie duse la indeplinire pana la sfarsitul anului 2015.

Evident ca, dupa mai bine de patru ani de conflict armat, asteptarile societatii pentru restabilirea pacii si a consensului civic sunt foarte ridicate. Oamenii nu trebuie sa devina ostatici ai campaniilor electorale sau actiunilor persoanelor inscrise pe liste. Autoritatile de la Kiev ar trebui sa se gandeasca sa intre intr-un dialog consistent cu Donetkul si Luganskul. Numai cand cei de la Kiev vor intelege ca indeplinirea acordului de la Minsk nu inseamna capitularea Ucrainei, ci sansa iesirii dintr-o criza indelungata, se va putea spera in progres in tratativele dintre partile beligerante.

owner

Recent Posts

Cosmonauții Roscosmos, record de ședere la bordul ISS

Cosmonauții corporației de stat Roscosmos, Oleg Kononenko și Nikolai Ciub, au stabilit un record de…

54 de minute ago

Alaudinov: Câte tancuri a avut armata Ucrainei când a atacat Regiunea Kursk

Alaudinov spune că Ucraina a folosit resurse importante pentru a ataca Regiunea Kursk, care însă…

2 ore ago

Implicare în conflictul ucrainean. Moldova, avertizată de MAE rus

Moscova îndeamnă conducerea Republicii Moldova să renunțe la pașii ce pot transforma această țară într-un…

4 ore ago

Răspunsul nostru nu este pentru Chamberlain*

Reprezentanta oficială a MAE rus, Maria ZAHAROVA și consilierul principal al departamentului de informație și…

16 ore ago

Putin: Plan de acțiuni în cazul în care Occidentul aprobă atacuri asupra Rusiei

Rusia demonstrează Occidentului care se gândește cum să ajute mai departe Ucraina, că este pregătită…

o zi ago

Minus unu, minus doi….

Deci, prin decret special al președintelui Ucrainei, a fost demis din funcția sa de comandant…

o zi ago

This website uses cookies.