Hot News
Cat costa sa te aperi impotriva Rusiei
04/06
Prerogative extinse pentru Vladimir Putin
05/06

De ce s-a dus Macron in Rusia?

A fost pentru prima data cand Emmanuel Macron a venit in Rusia in calitate de presedinte al Frantei. In primul an al mandatului sau, relatiile cu Rusia evolueaza in plan cultural si economic, batand pasul pe loc in alte domenii. Dar exista interes pentru relansare, cred expertii consultati de RBK.

Intr-un interviu acordat publicatiei Le Journal du Dimanche in ajunul deplasarii sale la Moscova, Macron a dezvaluit cateva detalii ale politicii sale – intarirea Rusiei in Europa pentru a nu ii permite sa se inchida in sine.

In acest scop, el este pregatit pentru “un dialog strategic istoric” cu Putin. La intalnirea cu presa de joi, 23 mai, consilierul prezidential Iuri Usakov spunea ca pe agenda de lucru a celor doi demnitari figureaza dezvoltarea relatiilor bilaterale si chestiuni de politica internationala, de la Iran si Siria, la Ucraina.

In context, RBK noteaza ca, la nivelul conducerii Frantei nu exista o directie unica in privinta politicii ruse. Ministerul de externe, spre exemplu, are o pozitie mult mai severa la adresa Moscovei, in timp ce consilierii presedintelui par mai ponderati.

Prima intalnire dintre Putin si Macron a avut loc la doua saptamani dupa ce tanarul presedinte francez si-a inceput mandatul: 29 mai 2017. Atunci, Macron l-a primit pe Putin la Palatul Versailles. Acum, Putin l-a primit pe Macron la Palatul Konstantinovsk, din Strelna, imobil comandat de Petru I drept resedinta de protocol, mai frumoasa decat Versailles.

Intrevederea celor doi din seara zilei de 24 mai s-a prelungit cateva ore. Cei doi presedinti au vorbit despre relatii bilaterale si probleme de politica internationala. Pentru a doua zi era prevazuta o intalnire in format extins, urmata de forumul civic “Dialogul de la Trianon”, participarea lui Macron alaturi de Putin la sedinta plenara a forumului si, la final, cina la Tarskoe Selo.

Rossiskaia gazeta noteaza, printre altele, ca Macron a lansat un apel in favoarea abordarii multilaterale in relatiile internationale. “Franta este o tara independenta, iar noi luam decizii independente. Credem in Europa. Iar dialogul nostru cu Rusia este parte a acestei politici independente. Ca si alianta cu SUA. Sunt verigi ale abordarii noastre multilaterale”, a explicat Macron. “Am permis ca in relatiile noastre bilaterale sa intervina unele neintelegeri… Si as vrea ca astazi sa putem merge inainte mana in mana”, a subliniat presedintele Frantei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940290